Mugur Isărescu a recunoscut intervenția BNR pentru protejarea leului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

„Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident”, a precizat dl Isărescu, punctând, „atac speculativ slab… sau l-am anihilat devreme“, a declarat Mugur Isărescu, la briefingul de presă care a urmat ședinței de politică monetară, din 7 februarie, unde s-a decis menținerea dobânzii-cheie la 2,5%.

„Float, managed float, înseamnă a pluti. Vasul plutea și vine un țăcănit și începe să-l zguduie așa!”, a spus guvernatorul BNR despre efectele negative ale Ordonanţei 114.

La începutul acestei săptămâni, războiul PSD-alde vs BNR s-a întețit, iar dl Isărescu a afirmat că „anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (…) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar (…) Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

„Dacă vor ca românii să trăiască mai bine, să vină cu un OUG să trăiască românii ca în Germania”, a mai spus dl Isărescu.

În același timp, INS a anunțat că,deficitul comercial a crescut anul trecut cu 15,13 miliarde euro, mai mult cu 2,1 miliarde euro comparativ cu 2017, evoluție care va înteți presiunea pe cursul de schimb.

Cursul euro a scăzut de la 4,7440 la 4,7391 lei, pentru a urca în 8 februarie la 4,7445 lei. La sfârșitul perioadei media a coborât la 4,7437 lei.

Media dolarului a urcat de la 4,1547 la 4,1969 lei, sub impactul aprecierii monedei americane față de cea europeană.

Moneda elvețiană s-a apreciat de la 1,144 până la 1,131 franci/euro, astfel că cursul a crescut de la 4,1507 la 4,1843 lei.

Dl Isărescu a asemuit ROBOR cu nevăzuții terorişti din decembrie 89, „trage din toate poziţiile, nu mai ştii ce să faci cu el. Este posibil să îi schimbi, dar soluţia în sensul de a ieftini creditul constă în a reduce inflaţia, a mări credibilitatea în economia românească, a termina războiul acesta inutil cu sistemul bancar, a închide odată ostilizarea aceasta a populaţiei contra băncilor – nu foloseşte nimănui. Îmi voi ruga colegii să prezentăm cifrele adevărate, că pe cifre mincinoase nu poţi să faci nimic – scoţi că sunt profituri foarte mari… Nu merge aşa”.

În piața monetară indicii ROBOR au cunoscut la sfârșitul intervalului schimbări minore, după ce BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%. Estimarea pentru 2020 a fost scăzută la 3,1%.

Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10% iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut det la 3,30 la 3,29%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a scăzut de la 3,44 la 3,43%, iar cel la 12 luni de la 3,51 la 3,50%.

Lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei în recesiune tehnică și scăderea producției industriale a Germaniei, au reprezentat tot atâtea motive de scădere a euro de la 1,1461 până la 1,1268 dolari.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a crescut spectaculos la finalul perioadei la peste 3.630 dolari.

(Analiza cuprinde perioada 5 – 11 februarie 2019)

Radu GEORGESCU

 

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.