Moment muzical-poetic – omagiu poetului, prozatorului și jurnalistului Constantin Buiciuc la un deceniu de la „marea trecere”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Protagoniști: Florin PAUL, Dana PAUL GIOVANINETTI și Christophe GIOVANINETTI

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Constantin-T. STAN

Au trecut, ca o clipă răstignită în zenitul vieții, doi lustri de la săvârșirea telurică a lui Constantin BUICIUC. Magistru, poet, prozator, jurnalist (redactor-șef la „Actualitatea”), memorialist, profund implicat în tumultul vieții cotidiene din agora postdecembristă lugojeană, într-o perioadă sensibilă, când autenticele valori se aflau într-un anevoios proces de decantare, C. Buiciuc s-a dedicat plenar comunității locale.

Spiritul său, aureolat de noblețea integrității morale și profesionale, tutelează încă breasla condeierilor lugojeni, inspirator și tonic, dulce reazim în vremuri de incertitudini, introspecții și căutări.

Născut în orașul muzicii, la 22 mai 1951, Constantin Buiciuc, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a studiat la Facultatea de Filologie din Timișoara, dedicându-se, mai apoi, scrisului, cu consistente colaborări la „Actualitatea literară”, „România literară”, „Luceafărul”, „Orizont”, „Amfiteatru”, „Steaua”, „Flacăra”, „Reflex”, „Banat”, „Cuvinte româneşti”. Dintre volumele publicate, amintim: Dimineaţă târzie (Marineasa, 1995); Un strigăt sub Turnul Eiffel (note de călătorie, Marineasa, 1999); Sunetul, parfumul şi culoarea (proză scurtă, Marineasa, 2003); 15 ani de cântec pentru Dumnezeu. Corul Catedralei Greco-Catolice din Lugoj (Marineasa, 2005); Fântâni şi flori (note de călătorie, Marineasa, 2006); Oglinda lui Narcis (critică şi istorie literară, Marineasa, 2009); Ce căutaţi aici, români? (note de călătorie, Marineasa, 2010); Oglinda lui Narcis (critică şi istorie literară, vol. II, Marineasa, 2011). Evenimentul prezentării unui volum cu poeme zămislite de Constantin Buiciuc (Paradisul întors, Eurostampa, 2022), o antologie realizată de criticul literar Dorin Murariu (moderator și lector, care a operat o selecție din ciclul Dimineață târzie), tom (finanțat de familie) înveșmântat iconografic de pictorul Silviu Oravitzan, va marca emoționanta omagiere a scriitorului lugojean.

Prezentarea (vineri, 24 iunie, ora 17, la Sinagoga Neologă din Lugoj – invitați speciali: Silviu Oravitzan și Cristian Ghinea) va fi precedată de un excepțional concert, dăruit de interpreți cu notorietate internațională.

Maestrul Florin PAUL, Cetățean de Onoare al urbei noastre, personalitate exponențială a artei interpretative violonistice europene (într-o uimitoare comuniune cu vioara sa, un instrument modern construit de lutierul Jean-Luc Domenichini în 2008), și-a etalat măiestria interpretativă și inegalabila virtuozitate, bazate pe o eclatantă tehnică și o profundă gândire muzicală, pe cele mai importante scene de concert, cucerind laurii unor prestigioase competiții internaționale: „Jacques Thibaud” (Paris, 1977) și „Niccolò Paganini” (Genova, 1979), succese reconfirmate ulterior, după rămânerea definitivă în Germania (1982), la concursurile „Ludwig Spohr” (Freiburg, Germania, 1982), „Tibor Varga” (Sion, Elveția, 1984) și „Yehudi Menuhin” (Paris, 1985). A debutat ca artist profesionist în 1982, după absolvirea Conservatorului bucureștean, la Filarmonica din Botoșani (solist concertist), colaborând cu principalele orchestre filarmonice naționale. După un stagiu de perfecționare la Freiburg, cu prof. Wolfgang Marschner, a devenit, prin concurs, concertmaistru al Filarmonicii din München, sub bagheta lui Sergiu Celibidache, cariera sa continuând la Filarmonica din Stuttgart și, din anul 1994, la Orchestra Radio din Hamburg, unde activează și în prezent în calitate de prim-concertmaistru. O secvență semnificativă din cariera sa solistică a reprezentat-o contactul cu Henryk Szeryng, la Academia „Bach”, materializat prin apariția concertistică, alături de genialul violonist, în Concertul pentru două viori de Johann Sebastian Bach. De altfel, Florin PAUL este recunoscut ca un specialist al interpretării opusurilor bachiene, realizarea a două CD-uri cuprinzând Sonatele și Partitele lui Bach fiind relevante în acest sens, înregistrările constituindu-se în interpretări de referință pe plan european. 

Dana PAUL GIOVANINETTI, Cetățean de Onoare al Lugojului, profesoară de pian la Conservatorul Departamental din Argenteuil – Grand Paris (studii liceale la Timișoara și București, încununate la Universitatea Națională de Muzică din București), este protagonista unor înregistrări de referință la Radioteleviziunea Română, Radio France, Radio Hamburg. În 2014 a înregistrat CD-ul „Enescu-Ysaÿe”, avându-i parteneri pe Florin Paul și Christophe Giovaninetti (Continuo Classics). În 1987 a fondat „Duo Dinu Lipatti”, alături de pianista Micheline Figuerol, cu care a concertat în Franța, Spania, Germania, România și Macedonia. A colaborat cu diferite formații camerale: „Quatuor à Coirdes Vocales” (Festival du Haut Quercy), „Quatuor Elysée” (Flaneries Musicales de Reims, Festival de Lessay).

Violonistul Christophe GIOVANINETTI (profesor la Conservatorul Național Superior din Paris), cu studii în Franța, România și Germania, a fondat Cvartetul „Ysaÿe” (1984) și, anul următor, Cvartetul „Elysée”, cu care realizat înregistrări pentru „Decca”, „Harmonia Mundi”, „Philips”, „Zig-Zag Territoires”. A întreprins turnee concertistice în Europa și Statele Unite, pe cele mai prestigioase scene: Carnegie Hall (New York), Musikverein (Viena), Mozarteum (Salzburg), Wigmore Hall și Queen Elisabeth Hall (Londra), Concertgebouw d’Amsterdam și Théâtre des Champs Elysées (Paris). I-a avut parteneri pe Augustin Dumay, Shlomo Mintz, Maria Joao Pires, Jean Philippe Collard, Frank Braley, Michel Portal. Definitorii pentru profilul său artistic sunt aprecierile lui Yehudi Menuhin: „Îi datorez acestui înger muzician una din cele mai pure emoții muzicale din viața mea”.

Momentul muzical-poetic dedicat lui Constantin BUICIUC va cuprinde, într-o succesiune gradată dramaturgic, pagini din Ravel (Kaddish), M. Moszkowski (Suita în sol minor op. 71), Ch. Giovaninetti (două opusuri în stil minimalist, cu citarea unor motive din J. S. Bach și Paganini), M. Bruch (Kol Nidrei) și D. Șostakovici (Elegie, Vals și Polka).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.