Modul în care Facebook te urmărește și ce poți să faci să eviți asta!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După o perioadă în care totul părea că se învârte în jurul Facebook, iată că mulți oameni încep să renunțe la ea, deoarece compania nu a dat atenția cuvenită folosirii datelor personale ale utilizatorilor, ca să nu mai amintim și de securitatea slabă. De asemenea, multe persoane reclamă faptul inclusiv monitorizarea locației utilizatorilor, chiar și în condițiile în care au fost dezactivate metodele de urmărire a acesteia.

Facebook te urmărește!

Chiar dacă până acum, când citeai astfel de informații, ți se păreau ceva demn de teoriile conspirației, se pare că nu toate sunt chiar exagerări. Astfel, un studiu realizat de o cercetătoare de la Universitatea din California de Sud a adus în atenția opiniei publice și faptul că Facebook te urmărește oriunde și oricând. Sunt mai multe informații despre modul in care Facebook te urmareste, și dacă și tu vrei să scapi de această problemă, citește cu atenție rândurile următoare.

Urmărit, chiar și când ești offline

Cei mai mulți cred că rezolvarea problemei este simplă: atunci când ești offline, sau ți-ai dezactivat toate funcțiile legate de GPS, Facebook nu mai are cum să colecteze date despre tine, și deci să nu te mai urmărească. De fapt, chiar și în aceste condiții, compania poate, și o și face, să urmărească toate dispozitivele, prin IP-urle rețelelor Wi-Fi și telecom, dar și utilizând informațiile de pe dispozitivele conectate la Bluetooth. Chiar și când geo-locația nu este activată, reclamele tot ajung la utilizatori.

Reprezentanții Facebook au recunoscut că fac acest lucru, dar susțin că este vorba despre ”securitate”. Oare chiar așa stau lucrurile, sau este vorba despre cu totul altceva?

Facebook, sau iluzia gratuității

La prima vedere, Facebook apare ca o rețea de socializare gratuită, prin care poți să afli informații interesante și să intri în contact cu persoane dragi ție. De fapt, chiar dacă nu plătești material faptul că ai cont de Facebook, de fapt plătești cu datele tale personale, care sunt utilizate prin afișarea de reclame care par că ți se potrivesc perfect. Acest lucru aduce bani frumoși companiei, chiar fără ca tu să fii conștient de asta.

După cum spuneam mai sus, reprezentanții Facebook recunosc că recurg la această măsură, dar susțin că o fac pentru binele tău, ca utilizator. Astfel, colectând date despre tine, vor fi în măsură să îți prezinte reclame bune. De asemenea, faptul că atunci când cineva încearcă să se conecteze la contul tău și se află într-o altă țară, acest gen de activitate va fi imediat catalogată drept una suspicioasă și vei fi informat imediat.

Cum te urmărește Facebook

Dacă și tu ești un utilizator al acestei rețele de socializare, atunci cu siguranță că ai remarcat că trebuie să îi oferi acesteia permisiunea de a accesa multe informații: grupurile de prieteni, locurile în care îți dai check-in, anumite jocuri și multe altele. Din păcate, nu ai cum să limitezi acest lucru, deoarece este cuprins în acordul de la Termeni și Condiții pe care îl bifezi atunci când îți faci cont. Și, hai să fim serioși, cine citește vreodată ce scrie acolo?

Cum limitezi colectarea de date?

Un mic control ai putea face, în sensul că poți accesa secțiunea Preferințele tale, iar apoi, în sub secțiunea Interesele tale, găsești toate lucrurile despre care Facebook crede că ai putea fi interesat, și în consecință îți trimite toate acele reclame enervante. De aceea, șterge-le pe cele care nu ți se par relevante, și ești oarecum mai protejat.

Tot pentru a limita acest gen de probleme, mergi la secțiunea de Informațiile tale, unde găsești date precum starea civilă, locul de muncă, studii, familie. Aici ai opțiunea de a alege dacă vrei sau nu să primești clipuri cu reclame în funcție de cele trecute acolo.

Un alt pas care trebuie să îl faci este să intri în secțiunea de Setări pentru reclame, unde din nou poți debifa unele opțiuni. Reține însă un amănunt: toate acestea nu înseamnă că vei vedea mai puține reclame, sau că Facebook îți va șterge datele pe care le deține despre tine. Doar că aceste date nu vor mai putea fi utilizate pentru afișarea de publicitate targetată.

Dezinstalează aplicațiile

Potrivit specialiștilor, singura modalitate prin care poți limita mult, dar nu în totalitate, colectarea de informații despre tine, este să nu îți instalezi aceste aplicații în telefon. În momentul în care alegi să le instalezi, tu le dai practiv permisiunea să aibă acces la informațiile de care au nevoie. Și, chiar și în condițiile în care refuzi accesul la locația exactă, în momentul în care tu accesezi o pagină de internet, Facebook va afla unde ești, cu ajutorul adresei de IP.

Ține-ți viața privată… chiar privată

Pentru un mai bun control asupra datelor, și pentru a-ți păstra viața privată în siguranță, renunță să tot dai check-in, nu mai eticheta fotografii, nu pune la informații de profil decât un minim de date, nu te mai juca jocuri și nu posta oricând și orice pe Facebook.

De fapt, la ora actuală, dingura metodă prin care poți să scapi de Big Brother, de urmărirea Facebook, este să ștergi această aplicație, nu înainte de a-ți șterge profilul. Vei observa, cu surprindere, că există viață și fără Facebook, dacă ne permiți această glumă. De fapt, nu mai intra pe Facebook sau pe oricare altă rețea de socializare, deoarece toate recurg la aceleași tehnici de urmărire, chiar dacă Facebook este cea mai blamată, la ora actuală.

Despre admin 6585 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.