Modificări de ultimă oră în Codul Muncii. Zile libere pentru toți angajații

Un proiect legislativ care prevede stabilirea tuturor zilelor libere, nelucrătoare, altele decât sărbătorile legale va fi dezbătut de către senatori și deputați.

Aceste zile vor fi acordate într-un an, tuturor angajaților de la stat şi privat. Astfel, inițiativa prevede, totodată, ca zilele libere să fie recuperate, pentru a nu mai schimba programul de lucru prin ordonanțe de urgență.

În acest context, în funcţie de calndarul fiecărei confesiuni, angajatorii vor acorda tuturor salariaților liber pentru sărbătorirea Paștelui și Rusaliilor la date diferite.

Printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt incluse trei sărbători religioase creștine (Paștele, Rusaliile și Crăciunul), însă dacă data sărbătoririi Crăciunului cade întotdeauna pe aceeași dată calendaristică, în schimb pentru Paște și Rusalii, anual, pot exista date diferite, în funcție de confesiune.

Aşadar, de sărbătorile Paştelui şi Rusaliilor, sunt stabilite prin lege 5 zile libere: Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște, prima și a doua zi de Rusalii.

Proiectul prevede posibilitatea ca, în zonele unde salariații aparțin mai multor culte creștine care sărbătoresc în date diferite Paștele, să poată fi acordate tuturor angajaților cele 10 zile de sărbătoare însumate, urmând ca 5 zile să fie recuperate.

Totodată merită subliniat faptul că în zonele locuite de persoane aparținând ambelor culte și îndeosebi în familiile mixte este un lucru obișnuit ca oamenii să sărbătorească Paștele conform calendarului ambelor culte, să respecte tradițiile și obiceiurile religioase ale celorlalți, arată inițiatorii, potrivit evz.ro .

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.