Meserii uitate, meserii de viitor! Handmade

Dan TIMARU

Sportul și arta

Talentul artistic este un dar de la Dumnezeu, o chemare greu de stăpânit, iar risipirea lui înseamnă risipirea luminii şi a propriei ființe. Cred că tot ceea ce ni se  întâmplă ne este predestinat. Există un glas lăuntric, numit glasul destinului, care ne șoptește din când în când drumul pe care trebuie să-l urmăm în viață, dar pentru asta este important să-l auzim și, mai ales,  să-l înțelegem. De multe ori pornim pe drumul vieții ferm convinși că această cale este chemarea destinului, pentru ca mult mai târziu să descoperim în noi un talent ascuns care ne va întoarce din drum. Lorena Tipei este un astfel de exemplu. După ce a absolvit Facultatea de Drept și Facultatea de Științe ale Comunicării, Publicitate din cadrul Universității de Vest Timișoara, cu un master în mass-media și relații publice, s-a îndreptat în cu totul altă direcție, mai exact spre sport și artă. Aparent, cele două îndeletniciri nu au nimic în comun, numai că, încă din antichitate, înțelepții acelor vremuri afirmau că zămislirea frumosului în sport are aceleaşi implicaţii estetice ca şi crearea frumosului în oricare alt domeniu al artei. Lorena Tipei ne spune povestea vieții ei.

Nu am urmat tradiția familiei, pentru că am fost atrasă de sport și arta creației

„M-am născut la începutul lunii martie. Sunt un vestitor al primăverii și venirea mea pe lume a adus o mare bucurie părinților mei. Școala primară și cea gimnazială le-am absolvit la Lugoj. Am avut o copilărie liniștită, plină de afecțiune din partea părinților și a celor din jur. Anii au trecut în zbor și cu ei și copilăria. M-am înscris la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, iar după absolvirea liceului am urmat cursurile Facultății de Drept și, în paralel, Facultatea de Publicitate din cadrul Universității de Vest Timișoara. Am un master în mass-media și relații publice, dar nu am profesat niciodată specialitățile studiate. Nu am urmat nici tradiția familiei, în sensul ca să devin medic sau profesor, pentru că m-am simțit atrasă de sport și de arta creației. Ce este interesant de spus este faptul că eu, în copilărie, nu am practicat niciun sport, ba mai mult, aveam și o scutire  la orele de  educație fizică. Ai mei m-au înscris la un curs de desen, dar am renunțat pentru că mi s-a spus că nu am talent. Peste mulți ani, am început să desenez și am constatat cu uimire că eu chiar am talent. Probabil moștenesc acest dar de la un străbunic de al meu, Daniel Constantin.

Am urmat cursuri acreditate internațional și am devenit antrenor de fitness

Dar pasiunea mea cea mare este sportul. Am urmat niște cursuri acreditate internațional în domeniul sportului, fitnessului și nutriției și am devenit antrenor de fitness. Lucrez cu un grup, dar și individual la o sală  din oraș. După cum știți, fitnessul este ansamblu de exerciții de educație fizică desfășurate în general în săli prevăzute cu aparate speciale, practicate pentru a obține o bună formă fizică și, nu în ultimul rând, de modelare a corpului. În urmă cu vreo șase ani am început să merg la sală. Când mi-am dat seama că ceea ce fac ar putea folosi și semenilor mei, m-am decis să îmi fac o meserie din asta.

Pe lângă mișcare, mă ocup și de nutriția celor interesați

Deocamdată lucrez cu maxim două persoane pe oră sau individual cu una singură. Din toamnă intenționez să formez clase de maximum 15 persoane, cu distanțarea socială impusă de condițiile actuale. M-am gândit la o oră dimineața și la una după-masa, în așa fel încât să dau posibilitate cât mai multor oameni să participe la cursuri. Pe lângă mișcare, mă ocup și de nutriția celor interesați. Am clienți și din străinătate. Planul nutrițional se face în funcție de dorințele clientului pentru slăbit, pentru a dezvolta o anumită grupă de mușchi etc. Clienții mei au vârste cuprinse între 13 și 50 de ani, cu alte cuvinte aici nu există limită de vârstă. Exercițiile pe care le recomand sunt în funcție de scopul propus, de vârsta sau de mobilitatea solicitantului. În concluzie, nu uitați că exercițiile fizice modelează trupul și dezvoltă un psihic sănătos, cu alte cuvinte: Mens sana in corpore sano!

Am vrut să îmi cumpăr un colier și am ajuns la tricourile pictate Lady Blue

Totul a început în urmă cu vreo șase ani. Pe atunci eram încă studentă. Îmi amintesc că am vrut să îmi cumpăr un colier. Nu știu exact de ce nu l-am luat. Probabil nu mi-a plăcut, dar pentru că doream neapărat să am o astfel de podoabă, m-am apucat să-l confecționez singură și mi-a ieșit. Apoi, mi-am  făcut niște cercei. O colegă i-a văzut și a vrut și ea și așa s-a produs o reacție în lanț, care m-a determinat să lărgesc aria de activitate. După gablonțuri, am trecut la obiecte personalizate. Aici era nevoie de diferite tehnici de aplicare a culorilor, de vopsele speciale cu care pictam căni, sticle de vin și seturi de pahare, cutiuțe pentru bijuterii, tocuri de ochelari, obiecte de decor în casă sau care se oferă cadou la aniversări sau nunți, sticle și pahare de vin sau șampanie, umerașe, tăvița cu tot setul, folosite la tăierea moțului la copii, agende și exemplele pot continua. La un moment dat a trebuit să-mi refac un tricou care avea un mesaj anume. Pentru că nu mai aveam de unde să îl cumpăr, m-am apucat să-l desenez eu. Am desenat cu un marker negru și unul roșu mesajul cu pricina pe un alt tricou. Am continuat cu tricourile cu mesaje la cererea clienților, până în ziua în care o cunoștință m-a rugat să-i fac un desen pe un tricou. Și de aici a pornit o serie de alte cereri cu obiecte de îmbrăcăminte personalizate. Atunci s-au născut tricourile pictate marca Lady Blue.

Pictez tricouri, blugi, geci, orice lucru pe care clientul îl vrea personalizat

Tricourile sunt realizate cu culori speciale care nu se decolorează la spălare, cu condiția ca apa să nu depășească 30 de grade. Deci tricourile nu sunt de unică folosință și culorile  rezistă ani de zile. Tricourile pe care le pictez le comand de la o firmă cu care colaborez, dar pictez și pe textile aduse de clienți. Fac picturi și pe blugi sau pe pantofi, în funcție de cerințe. Pe căni sau alte obiecte folosesc alte vopsele, care la final sunt sigilate cu un lac special. Într-o anumită perioadă din an, adică în preajma Crăciunului și până în martie, sunt cereri de agende pictate. Desenele rezistă impecabil în timp, cu toate că o agendă este supusă la tot felul de solicitări și uzură mecanică. Pictez blugi, geci și orice lucru pe care clientul îl vrea  personalizat. Toate înscrisurile sau imaginile le pictez cu mâna,  nu le copiez cu un anumit aparat și nici nu folosesc șabloane,  așa cum cred unii. E lucru manual și tocmai acest fapt înnobilează obiectul. Am foarte mult de lucru și orice comandă necesită câteva ore de muncă. Depinde de complexitatea modelului. Și prețurile se calculează în funcție de timp și complexitate. Am atelierul pe strada 13 Decembrie, dar cei care vor să mă contacteze îi rog să mă sune la numărul de telefon 0734.969.457 sau să-și facă o programare pe Facebook sau pe Instagram”.

 


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.