Meseria de sudor: 5 aspecte importante

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursă: https://pixabay.com/photos/metalworking-iron-sparks-weld-1405852/

Meseria de sudor este una dintre cele mai importante din mediul industrial sau de pe un șantier de construcții, deoarece necesită precizie și îndemânare. Prin folosirea de utilaje și instrumente speciale, sudorul ajută la producerea de noi piese și ușurează procesul de construcție. Află acum câteva aspecte de care să ții cont dacă îți dorești să urmezi o astfel de direcție.

Care este pregătirea profesională necesară unui sudor?

La fel ca orice altă meserie, și cea de sudor vine cu anumite cerințe din punct de vedere profesional și al studiilor. Pentru a te putea îndrepta către o astfel de ocupație, este nevoie să fi absolvit învățământul de zece clase, precum și o școală profesională specială în urma căreia ai obținut un certificat.

Apoi, vei putea obține o diplomă recunoscută atât în țară, cât și în străinătate, care să ateste faptul că poți practica această meserie. Acest lucru va fi posibil în urma unui curs special de sudori care durează aproximativ două luni. Astfel, vei obține pregătirea necesară teoretică și practică.

Calități necesare pentru meseria de sudor

În cadrul cursurilor pe care le vei urma, vei dobândi o serie de competențe indispensabile pentru această meserie. De exemplu, vei afla care sunt cele mai bune metode de a folosi utilajele și de a le menține într-o stare cât mai bună, pentru o perioadă mai lungă de funcționare.

În plus, vei învăța și cum să manipulezi elementele pe care urmează să le sudezi și cum să te folosești de proprietățile materialelor. Aceste cursuri te vor învăța și despre limbajul de specialitate, astfel că vei putea să analizezi și să utilizezi singur documentatia tehnica a proiectului la care lucrezi.

Totuși, există și o serie de calități de care vei avea nevoie și pe care nu le vei putea dobândi în cadrul unei școli. Acestea includ un spirit de observație foarte bun, un grad înalt de răbdare și o atenție la detalii foarte riguroasă. Precizia este o calitate esențială în această meserie, pentru a evita accidentele și a asigura rezultate cât mai bune.

Care sunt principalele sarcini ale unui sudor?

Înainte de a alege o astfel de direcție profesională, este bine să fii pregătit și să cunoști câteva din viitoarele tale responsabilități. În primul rând, va trebui să cunoști diferitele tipuri de utilaje și aparate de sudură, incluzând modul lor de utilizare, cât și tipurile de activități pentru care le poți folosi.

Câteva dintre utilajele cu care vei lucra includ aparate de sudura in puncte, MMA, MIG-MAG sau TIG, precum și multe alte instrumente ajutătoare sau de protecție. Sudarea propriu-zisă presupune un proces prin care diferite piese din metal sunt lipite. În afară de gradul ridicat de atenție, este necesară cunoașterea perfectă a modului de funcționare a utilajelor, deoarece procesul de sudură este unul periculos.

Echipamentele de protecție sunt esențiale

Așa cum a fost prezentat și mai sus, meseria de sudor este una foarte periculoasă. Totuși, cunoștințele și experiența nu sunt suficiente pentru a asigura toată protecția necesară, va fi nevoie și de echipamente speciale care sunt obligatorii.

Va trebui să porți mereu cască sau vizieră, precum și ochelari care să te protejeze împotriva radiațiilor nocive. Mănușile sunt de asemenea necesare și vor fi confecționate din materiale rezistente, cu întăritură în zona degetelor. De asemenea, întregul corp va avea nevoie de un echipament special ignifug.

Tipuri de sudori

În funcție de tipul de utilaje folosite și de activitățile întreprinse, sudorii pot fi clasificați în mai multe categorii. Acestea includ brazorii, sudorii cu arc electric cu electrod fuzibil sau nefuzibil, sudorii manuali cu arc electric sau sudorii manuali cu flacără de gaze. De asemenea, operatorii de tăiere pot fi incluși în aceeași categorie.

Meseria de sudor este departe de a fi una ușoară. Aceasta vine cu o multitudine de responsabilități și riscuri, necesitând o pregătire atentă și o mare atenție la detalii. Află ce implică această meserie, ce competențe și calități trebuie să ai și ce utilaje trebuie să știi să folosești.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.