Medicii de familie nu mai dau trimiteri şi reţete compensate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Medicii de familie din România îşi menţin decizia ca, începând de miercuri, să nu mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, pacienţii fiind afectaţi de faptul că nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate, în timp ce cadrele medicale susţin că vor lucra „pro-bono”.

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

„Din păcate, nu avem motive să renunţăm la această decizie. Nu am obţinut decât nişte promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente şi multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, aşa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă şi medici care vor încasa consultaţiile, pentru că nu fac faţă cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri şi reţete compensate, pentru că aceasta este o obligaţie a Casei, nu a noastră. Vom da reţete simple, prin care pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamentele”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.

Medicii de familie au protestat în data de 15 noiembrie 2017 în Piaţa Victoriei faţă de birocraţia din sistemul medical, acuzând faptul că din cauza multiplelor sarcini birocratice, medicii sunt puşi în situaţia de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanţii medicilor au avut o întâlniere cu premeireul Mihai Todose şi cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.

„Premierul a spus atunci că ne susţine, dar în continuare nu s-a întâmplat nimic pentru debirocratizere. Am cerut să nu mai existe reţete verzi, albe sau galebene, ci numai albe simple electronice, şi există soluţii în acest sens. Am cerut să nu mai existe bilete de trimitere pe hârtie tipizată, ci tot electronice şi alte revendicări ce pot fi rezolvate. Din păcate, am avut doar promisiuni”, mai spune Rodica Tănăsescu.

AL PRESS

Despre admin 6444 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

  1. Nu vreau sa fiu avocatul diavolului (regimul de excroci si hoti politici – toti fara exceptie) si nici nu vreau sa generalizez, dar medicii de familie sunt in general o specie relativ bizara in marea ferma medicala romaneasca. Foarte multi cu cunostinte medicale reduse si fara tragere de inima in a munci. Stiu mai multi care au contribuit la scurtarea zilelor unor persoane din familia mea cu incompetenta lor crasa. Sunt de acord ca ar trebui platiti cu decenta si sa aibe conditii de munca normale, dar ar trebui sa dea dovada de respect fata de pacient si nu mai vorbesc de pregatire medicala corespunzatoare. Sistemul curent nu face decat sa genereze afaceri pentru o anumita clica si nu are habar de organizare. Malpraxisul ar trebui sanctionat dur si nu judecat de catre un colegiu de banditi soiosi (colegiul medicilor). Puneti-i pe onorabilii doctori de familie sa dea tot la cativa ani un examen de etica medicala si cunostiinte astfel incat sa isi poata pastra licenta, dar odata ce au licenta si au dovedit ca sunt medici (cel putin jumatate vor cadea daca examenele ar fi corecte) dati cezarului ce e al cezarului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.