
Data de 1 Martie simbolizează venirea primăverii, fiind ziua în care bărbații le oferă mărțișoare fetelor, tradiția Mărțișorului rămânând un obicei modern și astăzi, deși a început acum mii de ani.
Se spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, când se aude cucul cântând, până când înfloresc cireşii ori trandafirii, până când vin berzele sau rândunelele. După aceea, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.
Tradiţia Mărţişorului, care este una veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie. Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu = foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb = limpezimea apei, înţelepciune).
În mod tradiţional, Mărţişorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, şnurul în firicele de alb şi roşu capătă semnificaţii aparte. Albul semnifică masculinitatea, raţiunea şi sobrul asociat masculinităţii, iar roşul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi. Femininul se îmbină cu masculinul, vara cu iarna, căldura cu frigul creând o uniune perfectă, un simbol perfect. Un mărţişor… Împletirea albului şi a roşului sugerează şi înnoirea ciclului vieţii.
În acest sens, preșcolarii de la Grădinița P.N. Mănăștiur, grupa mică, îndrumați de educatoarea Loredana Cosmina Rădulescu, au confecționat în aceste zile mărțișoare care mai de care mai frumoase. Pentru ca lucrările lor să fie cât mai frumoase, copiii și-au dat toată silința și au dat dovadă de multă imaginație creatoare, iar acum așteaptă nerabdatori ziua de 1 Martie pentru a le dărui cu dragoste mamelor lor, bunicilor, mătușilor etc.
Prof. înv. preșc. Loredana Cosmina RĂDULESCU
Grădinița P.N Mănăștiur
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns