Maria Bologa a plecat să scrie în ceruri

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Poetă, prozatoare, critic literar și eseistă, Maria Miriam Bologa s-a născut la 6 februarie 1951, la Tincova, județul Caraș Severin. A urmat Facultatea de filologie a Universității Timișoara (1973). A fost profesoară în județul Vâlcea, a revenit în 1975, la Caransebeș. A debutat publicistic, în 1971, în „Orizont” și a colaborat la multe reviste literare. A fost Redactor la Radio 11 Plus și la „Actualitatea literară”. Membră a Uniunii Scriitorilor din România din 2017.

A publicat nouă volume de versuri și a realizat în 2020, în colaborare cu Ela Iakab și Ion Oprișor, antologia „Eros, Ontos, Thanatos”. Creația și activitatea sa au fost distinse cu importante premii: Premiul „Tudor Arghezi”, Târgu-Jiu”, 1982, pentru poezie; Premiul revistei „Familia”, poezie, 1983, la Festivalul Naţional de Poezie Pitești; Premiul de excelenţă al Fundaţiei „Orient Latin”, Timișoara, pentru poezie și jurnalism literar, 2008. Ființă delicată și discretă, dar cu o personalitate puternică și intransigentă, Maria Bologa a trăit întreaga viață într-un regim auster de autoimpusă izolare, ca reacție la diformitățile morale și etice ale lumii din jur.

Prin plecarea dintre noi a Mariei Bologa, comunitatea literară din Banat și nu numai pierde o poetă importantă și o voce lirică originală și inconfundabilă.

Dumnezeu să  o odihnească în pace!

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.