Mai este pescuitul un sport sau nu?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ce caută șoferii-pescari în buricul târgului?
Nu sunt pești mai jos sau mai sus?

Dan TIMARU 

Privind malurile Timișului înțesate de pescari, ai impresia că asupra Lugojului s-a abătut foametea, iar singurul aliment rămas pentru supraviețuire se află în apele râului. Lugojenii au dat iama la pește ca să-și hrănească familiile lihnite de foame.

Cum magazinele și piața agroalimentară sunt pline ochi de tot ce-ți poftește pipota, de zici că aici s-a revărsat Cornul Abundenței, mă liniștesc și caut altă explicație, și o găsesc. Precis asist la un concurs de pescuit. Dar nici de data asta nu am ghicit.

Încep să intru la idei și-mi trec prin cap tot felul de gânduri. Întreb în stânga și în dreapta și aflu că oamenii pescuiesc, pentru că pescuitul este un sport, și cum tot natul sportiv este, pescuiește. Bă, ce mă bucur că lugojeanul nostru se relaxează pe malul apei!

De când aștept eu relaxarea asta, că tot într-o stare de urgență am ținut-o până acum. Doamne, ce bine e, că nu e rău!  Până aici am înțeles și n-am nimic de comentat, numai că, dacă pescuitul e sport, ce caută puzderia aia de mașini pe mal? Păi, pescarul ăsta sportiv nu știe să meargă pe jos? E olog?

Dar nu e treaba mea cu ce se deplasează pescarul, e treaba lui, treaba mea este să întreb cine o să niveleze malurile Timișului, care acum arată de parcă acolo s-au dat lupte grele cu blin-date. Tranșee, frate, rămân în urma șoferului-pescar.

Ce să te mai plimbi pe maluri, că rămâi înnămolit, de nu te mai scoate de acolo decât cu Smurdul. Mă gândesc că dacă se continuă mult erodarea malurilor,  le-am putea folosi drept punct de atracție turistică. Marele Canion al fluviului Colorado ar fi un moft față de ce am avea noi aici.

Punctul de plecare ar putea fi de la Podul de Fier spre centura orașului. S-ar crea și locuri de muncă, pentru că ai nevoie neapărat de ghid ca să ieși la liman. În funcție de biletul pe care-l cumperi, ai avea posibilitatea să vizitezi obiectivele de pe traseu, adică jungla de la Plopii Mici.

Acolo ar putea acționa vânătorii, că ăștia tot sportivi sunt. Să iasă din bălării cu mașinile lor 4×4 și să deschidă focul, confundând drumeții cu mistreții. Ce palpitant ar fi! Cum s-ar mai înghesui planeta amatoare de senzații tari! Ăsta turism!

Achiziționarea biletelor s-ar face atât online, cât și la fața locului, de la punctul de informare turistică – baraca aceea de lângă Podul de beton, care tot stă degeaba. Dar cred că am luat-o razna și e cazul să-mi revin și să repet întrebarea: este pescuitul un sport?

Dacă da, atunci cineva să-i pună pe acești pescuitori să facă pași în amonte sau în aval de zona intravilană, pentru că în niciun oraș civilizat nu se pescuiește în buricul târgului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.