Lugojul pe harta matematicii mondiale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cea de a 60-a ediție, jubiliară, a Olimpiadei Internaționale de Matematică s-a desfășurat în perioada 10 – 22 iulie la Bath, în Marea Britanie. Au participat 621 de elevi de liceu din 112 țări. Unul dintre aceștia a fost și lugojanul Sergiu Novac, elev în clasa a XI-a al Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu”.

Participarea la această competiție este o performanță în sine, întrucât delegația fiecărei țări este compusă din maxim șase elevi, iar procesul de selecție în țara noastră a cuprins mai multe sesiuni de pregătire și probe de baraj desfășurate în perioada aprilie – mai. Cu toate acestea, Sergiu a continuat munca intensă care i-a devenit mod de viață în ultimii ani și a reușit un rezultat  remarcabil, rezolvând fără greșeală patru din cele șase probleme propuse în concurs și obținând medalia de argint. Conform comunicatului ISJ Timiș, este cel mai bun rezultat obținut vreodată la matematică în județul nostru.

Toți participanții români se întorc cu medalii: una de aur, două de argint și trei de bronz, în condițiile în care patru dintre ei participă pentru prima dată la această competiție. Rezultatul final a clasat echipa României pe un onorant loc 17 în clasamentul pe națiuni. Potrivit Societății de Științe Matematice din România, delegația noastră a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) si însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (Deputy Leader), prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România (Observator și membru al Consiliului de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică), Lucian Turea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, (Observator). Mai multe detalii despre această ediție a olimpiadei pot fi accesate la adresa: https://www.imo-official.org/

România este țara care a inițiat Olimpiada Internațională de Matematică, prima ediție a competiției fiind în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice.  Primele două ediții s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. Țara noastră deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1959, 1960, 1969, 1978, 1999 și 2018. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezență neîntreruptă la acest concurs. Lotul olimpic al României a obținut locul I la olimpiadă de 5 ori, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

Performanța lui Sergiu, care se clasează între cei mai buni o sută de liceeni de pe întreg mapamondul, vine să încununeze nu doar talentul său nativ pentru științele exacte, ci și volumul imens de muncă pe care o depune zi de zi pe parcursul întregului an, stăruința cu care își urmărește țelul și disciplina pe care și-o autoimpune în programul zilnic. Nu în ultimul rând, caracterul lui Sergiu dovedește cu prisosință buna creștere și sprijinul continuu pe care familia i le-a oferit. Colegialitatea, spiritul de echipă și implicarea în acțiunile clasei îl fac un coleg foarte apreciat, iar modestia, inteligența și abilitățile sale de comunicare îi determină pe profesori să îl prețuiască în egală măsură. Chiar și partenerii din proiectele internaționale pe care Liceul „Coriolan Brediceanu” le-a implementat în ultimii ani și în care Sergiu a avut o contribuție valoroasă, l-au remarcat și au rămas impresionați de personalitatea sa.

Suntem mândri de progresele realizate de Sergiu de când este elevul nostru și de performanța lui remarcabilă din acest an! Îi urăm o binemeritată vacanță și mult succes în toate competițiile viitoare!

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.