Lugojeanul Victor Neumann, acuzat că a fost informator al Securității, continuă să conducă Muzeul de Artă din Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Acuzat că a fost informator al Securității, cu numele conspirativ «Hodoş», lugojeanul Victor Neumann, managerul Muzeului de Artă din Timișoara, protejat de foștii președinți ai Consiliului Județean Timiș, Titus Bojin, Sorin Grindeanu, Călin Dobra, se bucură și de protecția actualului președinte Alin Nica.

În mediul online a apărut o petiție, semnată de un grup de inițiativă (din care fac parte: Maria Albani, istoric de artă, curatorul Donației Corneliu Baba, prof. univ. dr. habil. Ileana Pintilie, critic de artă, prof. univ dr. Rodica Vârtaciu, istoric de artă, prof. univ dr. Vasile Popovici, scriitor, Viorel Marineasa, scriitor, și prof. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor), pentru demiterea lugojeanului Victor Neumann de la conducerea Muzeului de Artă Timișoara.

O reproducem în cele ce urmează.

Până când C.J. Timiș va ocroti un manager turnător la Muzeul de Artă? Când are de gând președintele CJT, Alin Nica, să lămurească dacă V. Neumann are declarația de necolaborare cu Securitatea?

Muzeul de Artă din Timișoara este condus de opt ani de Victor Neumann, timp în care instituția a fost antrenată în nenumărate scandaluri și procese, ale căror costuri au fost suportate din bani publici de Consiliul Județean Timiș, instituția tutelară.

Supus presiunilor și abuzurilor, personalul de specialitate a fost obligată să părăsească în valuri succesive locul de muncă, în timp ce conducerea Consiliului Județean Timiș a tolerat impasibilă comportamentul inacceptabil al managerului.

Muzeul nu a performat, iar oportunitățile de dezvoltare au fost respinse după bunul plac al lui Victor Neumann. Cazul laboratorului de restaurare, atât de necesar patrimoniului valoros al muzeului, care nu a mai fost dotat, deși fusese finanțat de CJT, este doar un exemplu.

În data de 20 noiembrie 2018, un document oficial al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a comunicat că „Pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neuman Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş”.

Documentul indică un informator al Securității (a se vedea documentul în anexă). În ciuda insistențelor presei, nici directorul muzeului și nici CJT nu au explicat de ce lipsește de la dosar declarația pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea.

Cu sprijinul foștilor președinți PSD ai Consiliului Județean Timiș, Victor Neumann a reușit să ocupe funcția de director fără să depună la dosar declarația dacă este sau nu colaborator, informator sau ofițer acoperit al Securității. După cum se specifică în OG 24/2008, art. 3, litera ș, pentru directorii „instituțiilor de cultură, la nivel național, județean, municipal și local” această declarație este obligatorie.

Dacă foștii președinți PSD ai Consiliului Județean Timiș – Titus Bojin, Sorin Grindeanu și Călin Dobra – l-au protejat fățiș pe Victor Neumann, încălcând legea, este de neînțeles protecția de care turnătorul „Hodoș” se bucură și sub conducerea liberalului Alin Nica.

Președintele CJT a primit în urmă cu două luni o copie a documentului emis de CNSAS fiindu-i semnalat că există două mari probleme privitoare la situația lui Victor Neumann: 1. faptul că individul a fost turnător și 2. faptul că dosarul lui de angajare nu conține declarația privind relația cu Securitatea. În tot acest răstimp, Alin Nica nu a luat nici o măsură de intrare în legalitate.

Solicităm urgent ca Alin Nica să rezolve aceste chestiuni care sunt de ordin, deopotrivă, legal și moral. Faptul că, la peste trei decenii de la revoluție, chiar în orașul care s-a ridicat împotriva regimului comunist, asemenea abuzuri administrative și complicități sunt încă posibile aruncă o lumină greu de calificat nu doar asupra PNL ci și asupra întregii clase politice democratice.

Îl îndemnăm pe Alin Nica să ia drept exemplu decizia vicepreședintelui (USR) al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, care a retras în 24 de ore din Consiliul științific al Muzeului Satului Timișoara o persoană acuzată de colaborare cu Securitatea.

Mandatul lui Victor Neumann se încheie în aceste săptămâni. Turnătorul „Hodoș” se pregătește să candideze pentru un nou mandat de director la Muzeul de Artă. Nici comisia de examen și nici Consiliul Județean Timiș nu se pot preface că nu au luat act de situația lui Victor Neumann, de managementul defectuos și nu pot ignora obligațiile care le revin prin lege în chestiunea colaborării cu Securitatea.

Grupul de inițiativă
Maria Albani, istoric de artă, curatorul Donației Corneliu Baba
Prof. univ. dr. habil. Ileana Pintilie, critic de artă
Prof. univ dr. Rodica Vârtaciu, istoric de artă
Prof. univ dr. Vasile Popovici, scriitor
Viorel Marineasa, scriitor
Prof. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor

Cei care doresc să semneze această petiție o pot face aici.

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.