Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, la ceas aniversar

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

250 de ani de învățământ făgețean, 245 de ani de învățământ în limba română și 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget

Vineri, 25.10.2019, Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget sărbătoreşte 65 de ani de activitate. Sărbătorirea coincide în mod fericit cu alte două aniversări: 250 de ani de învăţământ făgeţean şi 245 de ani de învăţământ românesc în Făget.

Cu acest prilej, prof. dr. Dumitru Tomoni va lansa  lucrarea Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget la a 65-a aniversare, o monografie care înfățișează evoluția învățământului făgețean de la școala confesională la liceu.

„Lucrarea Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget la a 65-a aniversare prezintă evoluția învățământului făgețean de la școala confesională la liceul teoretic, tabele cu șefii de promoție, cu cei 97 de elevi participanți la faza națională a olimpiadelor și concursurilor școlare, 4.363 de absolvenţi, 462 de profesori, 25 de directori și scurte fișe biografice a celor 85 de cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic, ce asigură astăzi funcționarea liceului. Prima şcoală românească este atestată documentar încă din anul 1774. Ea funcţiona alături de Şcoala Confesională Germană, atestată documentar în 1769 (devenită din 1884 şcoală maghiară), şcoală ale cărei cursuri au fost urmate şi de ilustrul inventator bănăţean de renume mondial, Traian Vuia. În 1919, cele două şcoli se vor uni, formându-se şcoala primară urbană de stat din Făget.Dintre directorii şcolii româneşti, care de-a lungul anilor s-au remarcat prin competenţă şi activitate culturală deosebită, se cuvine să-i amintim pe: Traian Unipan, fondatorul corului „Doina” şi al primei publicaţii româneşti făgeţene „Bănăţanul”, Dănilă Iliţescu, primul director al şcolii de Stat, autor de numeroase studii şi publicaţii de specialitate, Axente Braşovan, bun organizator şi animator al vieţii spirituale din Făget”, spune prof. dr. Dumitru Tomoni.

Prestigiul şcolii făgeţene a făcut posibilă înfiinţarea liceului în toamna anului 1954, sub denumirea de Școala Mixtă Făget, care din 1960  a primit numele de „inginer Traian Vuia”.

„Colectivul didactic cu care şi-a început liceul activitatea în 1954, Vasile Colceag (director), Penda Angela (prof. lb. română),  Bachus Ana (prof. lb. rusă), Bulgărescu Nicolae (prof. matematică), Măciuceanu Gheorghe (prof. istorie), Braşovan Axente (înv. geografie), Ursuleanu Minodora (înv. şt. naturii), Ungureanu Nicolae (înv. desen) şi Ruja Traian (înv. educaţie fizică) a înţeles că numai prin muncă, pasiune şi dăruire se pot obţine rezultate. Liceul şi-a câştigat rapid un binemeritat prestigiu, fiind singurul liceu teoretic din mediul rural ce a concurat cu marile licee ale judeţului. Stau mărturie în acest sens rezultatele obţinute la concursurile şcolare judeţene şi naţionale, la manifestările cultural-artistice  şi întrecerile sportive”, mai spune Dumitru Tomoni.

Desfiinţarea abuzivă a liceului în anul 1977, a fost o acţiune aberantă, una dintre numeroasele anomalii ale regimului comunist. Deşi a primit titulatura de Şcoală generală cu clasele I-X, au funcţionat aproape regulat şi clase de liceu afiliate unor licee din Lugoj, existând astfel un învăţământ liceal neîntrerupt timp de 50 de ani.

„Răspunzând favorabil memoriului semnat de  2.222 de locuitori din zona Făgetului, Ministerul Invăţământului a decis reînfiinţarea liceului în toamna anului 1990 sub denumirea de Liceul Teoretic „Traian Vuia”. Reînfiinţarea a fost nu doar un act de reparaţie morală pentru cei aproape 30.000 locuitori ai zonei, ci şi o necesitate, dovedită de creşterea permanentă a numărului de elevi şi cadre didactice. Astăzi, liceul are 42 de clase cu un număr de 997 elevi, funcţionând pe două filiere: una teoretică, cu profil real (matematică -informatică) şi uman (filologie), și una tehnologică, cu profil servicii (tehnician în activități economice), plus două clase de învățământ profesional, specializarea: vânzător comerciant”, spune Dumitru Tomoni.

În cei 65 de ani ai existenței sale, la conducerea liceului s-au perindat 25 de directori. Actualul director, Victor Birău, își achită cu succes sarcinile care îi revin, urmând tradiția înaintașilor săi.

„Instituția pe care o conduc este şcoală coordonatoare pentru şcolile din 6 localităţi ce aparţin de oraşul Făget şi grădinița din Bunea Mare. Corpul didactic este format din 81 cadre didactice: învăţători și profesori. Baza materială de-a lungul timpului a fost permanent îmbogăţită prin construirea unei  noi clădiri, prevăzută cu opt săli de clasă şi două laboratoare şi a unui internat şcolar cu 208 locuri de cazare. Mulţi dintre foştii elevi ai acestui liceu, deveniţi între timp profesori, medici, ingineri, s-au reîntors în Făget, reprezentând astăzi peste 75 % din intelectualitaea  oraşului. Liceul dispune de 45 săli de clasă, 12 cabinete şi laboratoare (2 de informatică, 1 fizică, 1 chimie, 1 biologie, 1 istorie, 2 lb. moderne, 1 lb. română, 1 multimedia, 1 C.E.A.C., 1 pentru proiectul ROSE), un CDI, o bibliotecă cu peste 24.000 de volume, o sală pentru festivități, un internat şcolar cu 214 locuri, o cantină cu peste 150 de locuri, 2 săli de sport şi 3 terenuri de sport”, declară Victor Birău, directorul instituției.

Vineri, 25.10.2019, cu ocazia sărbătoririi celor 65 de ani de existență a liceului, sunt invitați să participe la eveniment profesorii pensionari care au activat în cadrul liceului, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, conducerea Consiliului Județean Timiș, reprezentanții ceelor două școli partenere, Școala Gimnazială din Gyula și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobeja” din Drobeta-Turnu Severin, cadrele didactice și elevii din Făget.

„La ora 10, la Casa Memorială Vasile Colceag, se va sfinți placa comemorativă, apoi în fața monumentului Traian Vuia se vor depune coroane de flori. În jurul orei 11, în curtea liceului, în cadrul careului festiv, se va evoca istoria liceului, precum și aspecte din prezent. Se vor înmâna plachete și diplome profesorilor pensionari, foștilor directori, primarului și altor personalități. Apoi, în sala de festivități se va lansa cartea prof. dr. Dumitru Tomoni Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget la a 65-a aniversare, iar elevii școlii vor prezenta un program artistic. Seara, la Restaurantul „Ștrand”, va avea loc o masă colocvială“, a ținut să precizeze Victor Birău.

Dan TIMARU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.