Leul rezistă la turbulențele din piețele financiare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Leul a survolat cu bine turbulențele provocate de criza financiară care a început în Statele Unite (falimentul și preluarea de către stat a Silicon Valley Bank) și a traversat rapid Oceanul până în Țara Cantoanelor, unde a provocat dispariția Credit Suisse, care a fost preluată de către USB, cea mai mare bancă elvețiană.

Conform unor informații apărute în presă, retragerile de la Credit Suisse s-au ridicat zilnic la 10 miliarde de franci elvețieni.

Pentru a stopa acest exod, BNS și autoritatea elvețiană de reglementare s-au implicat și au facilitat preluarea de către USB, cea mai mare bancă locală, a Credit Suisse operațiune care s-a realizat în cursul zilei de duminică.

Francul elvețian nu a fost protejat de această fuziune și s-a depreciat rapid față de euro, astfel că media lui a coborât în piața românească de la 5,0487 lei, la începutul perioadei, la 4,593 lei, la finalul ei.

Volatilitatea cursului monedei unice s-a restrâns în perioada analizată la culoarul 4,9155 – 4,9253 lei. Piața a fost ceva mai agitată lunea aceasta, când tranzacțiile s-au realizat în „dinți de ferăstrău” în culoarul 4,92 – 4,927 lei, iar media a fost stabilită la 4,9219 lei.

Dobânzile interbancare au continuat să scadă într-un ritm lent, și au atins minimul ultimelor aproape nouă luni, dar se mențineau la maxime care se mai înregistrau în urmă cu 12 ani.

Lunea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,87 la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 7,220 la 7,19%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a alunecat de la 7,58 la 7,56%.

Euro a început săptămâna trecută la 1,0737 dolari, a scăzut la jumătatea ei la minimul acestui an de 1,0523 dolari, iar lunea aceasta a urcat la 1,0632 – 1,0731 dolari.

Revenirea euro poate fi pusă pe seama deciziei BCE de majora rata de referință, cu 50 puncte bază la 3,50%, ceea ce a stimulat apetitul pentru risc, dar și a eforturilor autorităților elvețiene de a rezolva cât mai rapid criza bancară.

Implicarea guvernului britanic și a Băncii Angliei în cumpărarea, cu o liră sterlină, de către HSBC a filialei locale a Silicon Valley Bank și datele economice pozitive, au apreciat lira sterlina iar media stabilită de BNR a crescut de la 5,5536 la 5,6180 lei.

În ultimele două decenii, în momentele în care marile bănci centrale, aflate sub presiunea inflației, au fost nevoite să crească dobânzile de politică monetară, prețul metalului galben s-a inflamat în trei astfel de situații.

La începutul acestei săptămâni, metalul galben a atins vârfuri de 2.010 dolari și se apropie astfel de maximul istoric de 2 072,50 dolari, atins în 2020, respectiv de 1.880 euro, la numai 20 de euro de recordul în moneda unică.

În piața locală prețul gramului de aur a crescut lunea aceasta la 292,9991 lei, la foarte mică distanță de recordul istoric de 293,9846 lei, atins în martie trecut.

Criza existentă în sistemele financiare din Statele Unite și Europa  a permis speculatorilor să declanșeze un raliu al prețurilor în cazul monedelor digitale. După de a coborât în urmă cu circa o săptămână aproape de 19.500 dolari, bitcoin a crescut lunea aceasta la 28.528 dolari. La rândul său, ether care a atins, acum două vineri, un minim de 1.375 dolari, s-a apropiat de 1.840 dolari.

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.