Leul nu a reacționat la depunerea moțiunii de cenzură

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Volatilitatea perechii euro/leu din perioada analizată a fost minimă, influențată în special de factori externi, în special de parcursul dolarului din ultimele opt săptămâni, și mai puțin de cei locali, chiar dacă PSD a depus luni o moțiune de cenzură împotriva guvernului PNL. Ca un semn al maturității sale piața valutară nu a răspuns prin creșterea vânzărilor de lei.

În minuta ultimei ședințe de politică monetară, unde s-a decis reducerea dobânzii-cheie de la 1,75 la 1,50%/an, se precizează că leul „a rămas totuși cvasi-stabil, manifestând chiar o ușoară tendință de apreciere față de euro în luna iulie, și mai vizibilă în raport cu dolarul, pe fondul lichidității globale abundente provenind din injecțiile băncilor centrale majore, dar mai ales ca efect al optimismului generat de planul major de relansare economică agreat la nivelul UE, care a antrenat și o întărire a monedei europene în raport cu dolarul SUA”.

Riscurile rămân însă ridicate. Unii dintre membrii CA al BNR au atenționat că „o deteriorare peste așteptări a poziției fiscale și a perspectivei acesteia sau o tensionare a mediului politic intern ar fi de natură să mărească suplimentar prima de risc suveran, cu consecințe asupra volatilității cursului de schimb al leului, implicit asupra inflației și încrederii în moneda națională, iar în final asupra costurilor de finanțare și ritmului redresării economiei ulterior fazei de contracție”.

Valoarea maximă a cursului euro a fost de 4,8359 lei, cea minimă de 4,8344 lei fiind atinsă la finalul perioadei, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,832 – 4,836 lei.

După ce a atins un maxim de 4,1087 lei, dolarul american a scăzut la finalul perioadei la 4,0790 lei.

Luni, perechea euro/dolar fluctua pe piețele internaționale între 1,1830 și 1,1868 dolari, valori apropiate de cele de vinerea trecută. Echilibrul se poate rupe în orice moment, în condițiile în care nu a fost obținut un acord între Casa Albă și Congres în privința noului plan de ajutor al economiei Statelor Unite dar și a lipsei unor rezultate în negocierile comerciale dintre SUA și China.

Moneda elvețiană a fluctuat între 1.074 și 1,079 franci/euro, media de la finalul perioadei fiind stabilită la 4,4957 lei.

Mișcările cursului lirei sterline au fost mai mari, 5,3431 – 5,3722 lei, cea de luni fiind calculată la 5,3460 lei.

La sfârșitul intervalului, uncia de aur se consolida la pragul de 1.950 dolari și fluctua în culoarul 1.941 – 1.957 dolari. Deprecierea monedei americane a făcut ca prețul gramului stabilit de BNR să coboare de la 256,1622 la 255,8044 lei.

Decizia BNR de reducere a dobânzii sale cheie continuă a avea efecte asupra indicilor ROBOR. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 1,99%, valoare egală cu cea înregistrată în 7 februarie 2018.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 2,07%, o valoare apropiată fiind atinsă la începutul lui ianuarie 2018. Indicele la 12 luni a stagnat la 2,16%.

Bitcoin a fluctuat pe parcursul perioadei, pe platformele specializate, în culoarul 11.100 – 12.100 dolari.

(Analiza cuprinde perioada 10 – 17 august 2020)

Radu GEORGESCU

 

Despre admin 6571 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.