De nota 10! Laura Gîrbovan, o tânără frumoasă, talentată și inteligentă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Carmen Melania  BIZĂU 

Cine este Laura Alexandra Gîrbovan?

Sunt o lugojeancă de 21 de ani, pasionată de arte în general, dar în mod special de actorie, motiv pentru care am și ales să studiez la Secția Artele Spectacolului din cadrul Facultății de Muzică și Teatru, UVT.

De unde a pornit pasiunea pentru teatru?

Încă de mică am fost un copil tare curios, cu sute de întrebări despre tot ce mă înconjura, despre viață, natură, ba chiar despre univers și infinitatea acestuia. Însă pot spune că am fost cu adevărat norocoasă să am niște părinți atenți, care au simțit înclinațiile mele artistice încă de la o vârstă fragedă.

M-am îndrăgostit rapid de muzică și dans, dar mai ales de scenă și de atenția publicului. La grădiniță îmi plăcea să îmi creez singură costumele, să merg la toate serbările, chiar dacă nu aparțineau de grupa mea, să observ atentă și să trag concluzii.

Primul contact notabil și de impact cu lumea actoriei a fost în clasa a VIII-a, când am avut ocazia să particip, sub coordonarea profesoarei mele, d-na Adriana Mariș, în cadrul proiectului internațional Le-Math. Pe atunci, am ales să punem în scenă o piesă de teatru în limba engleză, „Legenda numărului 10”, o piesă unde personaje de basm din lecturile copilăriei prezentau diverse concepte și formule matematice pe înțelesul tuturor.

Am tratat totul ca pe o joacă, ne distram, eram creative și îmbinam arta cu matematica, subiecte diametral opuse. Însă, cu toate acestea, am fost extrem de surprinși când am fost selectați, din mai bine de o sută de trupe, în marea finală ce avea loc în Cipru. Finala „MATheatre Europe Final Competition“ a fost în Nicosia.

Aveam încredere în noi, iar când a început premierea, ne-am făcut mici, mici de tot… Pe măsură ce se anunțau țările câștigătoare, emoțiile ne învăluiau. Locul 3… încă nimic, locul 2… nimic, iar când s-a anunțat câștigătorul concursului, România, emoția de atunci m-a făcut să aleg actoria.

Acela a fost un moment declanșator pentru mine. Am reprezentat România cu atâta mândrie și dragoste față de actorie, încât mi-am dat seama că aceasta mi-e vocația și de atunci nu am încetat nici măcar o zi să îmi urmez pasiunea.

Ce alte hobby-uri mai ai?

Muzica, însă nu i-aș putea spune neapărat hobby, ci mai mult un talent moștenit din familie. Muzica a fost tot timpul în preajma mea. Lucrând cu emoțiile, ca actor, ai nevoie de mai multe atuuri, printre care se regăsesc muzica și dansul.

De-a lungul adolescenței mele am încercat cât de mult posibil să mă dezvolt ca artist, pe toate planurile, iar participarea la diverse tabere de film și concursuri muzicale m-au ajutat să înțeleg mai bine ce înseamnă să devii actor întrutotul.

Pasiunea pentru muzică este nativă, după cum spuneam, dar rafinamentul ei a fost dat de numeroasele ore de canto și de profesorii care m-au ajutat să-mi șlefuiesc acest talent. O mare parte din realizările mele le dedic lor: profesorilor Casian Bucovan, Lucian Oros și în special d-nei profesoare Lavinia Răducanu Muzicaș.

Drept confirmare a eforturilor mele și a muncii continue stau la bază și numeroasele premii (locul I & trofeul absolut) câștigate în cadrul concursurilor naționale de profil, printre care amintesc câteva: Artmusik Fest, Young Artists, Promusik World Fest și ON!STAGE.

În anul 2019 am realizat cu adevărat că muzica este absolut necesară pentru a-mi completa prezența scenică. Am fost selectată pentru rolul Voievodinei Maria din muzicalul Voievodinele – Fiicele lui Dracula, regia Laura Avarvari, produs de Academia de Excelență Rotary, primul musical cu subiect istoric românesc, care a avut premiera la Opera Națională din Timișoara.

Spectacolul a prezentat legenda lui Vlad Dracul (Țepeș), un luptător din ordinul Dragonului, tată de fete, voievodine toate, zise și amazoanele Carpaților, un adevărat justițiar ce lupta cu minciuna și necinstea.

Când ai  ales Facultatea de Muzică și Teatru și ce ți s-a părut cel mai dificil?

Pasiunea și curiozitatea m-au făcut ca în 2019 să aleg Secția Actorie a Facultății de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest din Timișoara. La facultate, primul impact a fost marcat de Eu în situația dată, un excercițiu foarte interesant și absolut necesar ce pune la încercare imaginația și creativitatea studentului.

Unul dintre cele mai dificele lucruri era să mă deschid în fața oamenilor noi, mi se părea inconfortabil să construiesc relații de încredere cu ceilalți parteneri de scenă. Am avut însă profesori minunați, cu care am lucrat continuu, cu situații și exerciții care să facă grupul unit, dar mai ales să învățăm să acceptăm fiecare individ cu particularitățile sale.

Pentru mine, teatrul este provocarea infinitului, de care am nevoie. Datorită alegerii mele pentru această facultate, am învățat de fapt ce înseamnă actoria, ce presupune aceasta, cum te face să retrăiești lumea altora prin filtrul tău propriu și cât de mult trebuie să te dedici pentru a o înțelege și pentru a te bucura de ea.

Cum este viața unui viitor actor în/post pandemie?

Pandemia a fost o provocare pentru toți, deopotrivă, dar mai ales pentru noi, studenții de la actorie. Am ales să mă exprim prin cuvântul provocare, deoarece actoria nu se poate face online la adevărata sa valoare. Un actor fără public este gol pe dinăuntru.

Din cauza trecerii în sistem hibrid, ne-am ieșit din ritm și calitatea relației cu colegii de breaslă s-a diminuat, ducând la o nesiguranță colectivă. Cu toții am lucrat însă pe cont propriu, pentru a ne perfecționa și a nu pierde cu totul șirul de informații tot mai greu de asimilat fără interacțiune umană.

În cele din urmă, în 2020, am reușit împreună cu cei de la facultate să lucrăm online și să construim un spectacol după operele lui William Shakespeare, numit: 4/four/for Shakespeare, regizat de Asist. de cercetare Drd. Laura Avarvari și Asist. Univ. Drd. Claudia Ieremia, unde am interpretat rolul Desdemonei din piesa Othello.

Desdemona mi-a dat bătăi de cap, nopți nedormite, gânduri și multe întrebări la care nu pot spune că am reușit să răspund nici până în prezent. Munca a fost grea și stufoasă, dar cel mai mult m-a uimit cât de mult am reușit să mă cunosc pe mine prin ea; să îmi cunosc anumite abilități, să îmi analizez reacțiile, să îmi redescopăr latura sensibilă și să reușesc să o transmit altora.

De asemenea, alături de colegii mei de la facultate am pus în scenă și piesa de teatru Oaspetele de piatră, o prelucrare după un scenariu din Commedia dell’arte, unde am interpretat rolul Tisbeei, tipologia Colombina. Aici spectatorii au gustat din farmecul dragostei, cu toate fețele sale aventuriere sau năstrușnice interpretate de Don Giovanni, prototipul seducătorului.

Aceste spectacole le-am jucat și pe scenaTeatrului Metropolis din București, în cadrul Galei Absolvenților UNATC 2021, dublă reprezentație pentru 4/four/for Shakespeare și Oaspetele de piatră, iar la Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural din Sibiu (FITS) am jucat piesa de teatru 4/four/for Shakespeare.

Tot în pandemie am lucrat la proiectul Legenda Marii Creații, un spectacol realizat de Asociația FOA din Lugoj. Piesa include elemente de mitologie din tradițiile europene:  greacă, nordică, celtică, dacică, latină și slavă. Mitul care a fost selectat pentru a forma baza spectacolului este mitul creației (mitul unei mari nașteri), deoarece apare în toate mitologiile cu o semnificatie aparte. În piesă am jucat rolul Fârtatului și una dintre umbre.

Abia după ce s-au ridicat restricțiile stării de urgență am putut juca spectacolul și în Sala Teatrului Municipal Traian Grozăvescu din Lugoj. Apoi a urmat colaborarea alături de Cristian-Marian Alexandru și Sergiu-Cristian Sfercoci, cu care am fondat Asociația Culturală TU ȘI EU, având ca scop dezvoltarea teatrului și a culturii locale, precum şi a stabilirii unor relaţii de colaborare între instituţii, pentru implementarea unor proiecte şi programe comune de susținere a educaţiei artistice și culturale în rândul comunităţii.

Primul proiect al asociației a fost scurt-metrajul Ultima cafea, proiect produs de Cristian Alexandru și Silviu Boian. Acesta prezintă atmosfera apocaliptică prin care trece personajul principal, Alex, un îndragostit ce luptă din toate puterile să ajungă acasă la iubita sa și să îi dea inelul de logodnă.

El o găsește întinsă pe jos, decedată din cauza unui virus ucigaș, care decimează omenirea. Este momentul în care, în sufletul lui Alex, se declanșează o adevărată dramă psihologică, iar cu ultimile crâmpeie de viață care i-au mai rămas refuză realitatea și bea o ultimă cafea alături de logodnica sa. 

La ce proiecte lucrează Laura în prezent?

Pentru a ne reconecta la natură, la comunitate, prin Asociația Culturală TU ȘI EU am inițiat proiectul Poeme prin cartiere lugojene, ce reprezintă un prim pas spre crearea unui loc cu potențial, pentru reactivarea cartierelor lugojene, prin: activități educaționale – recitare poezii în cartiere și workshop de dicție, activități de îmbunătățire a spațiului urban prin restaurarea unui foișor, campanie de comunicare.

Atelierele noastre folosesc ca metodă de învățare non-formală artele combinate, ce reprezintă un set de tehnici de stimulare şi dezvoltare personală cu impact asupra comunității: teatru, mişcare, pictură, muzică, joc etc.

Unul dintre proiectele dragi mie este #dosztoievskijb@r#, o reinterpretare a romanului „Crimă și pedeapsă” scris de  F. M. Dostoievski, piesă de teatru produsă de compania independentă Arte-Factum, care pune în scenă un spectacol teatral despre conștiință, crimă și vinovăție.

În cadrul acestui proiect, am avut ocazia să cunosc persoane deosebit de pasionate și talentate, de la care am învățat dedesubturile acestei meserii, printre acestea aș putea numi regizorul spectacolului, Levente Kocsardi, dramaturga spectacolului, Mona Donici, dar și colegii mei, deopotrivă.

Aici am interpretat două roluri: Dunia Avdotia și Amalia Lipevehsel Ludvigovna. Pentru mine au fost două provocări, pentru că am trecut dintr-un personaj în altul, diametral opuse, în aceeași piesă de teatru.

dosztoievskijb@r# s-a jucat la Studioul Franciscan al Centrului de Cultură și Artă din Timișoara, și încă se mai joacă, așa că vă invităm la spectacol.

De asemenea, colaborez și cu Universitatea de Vest din Timișoara și implicit cu UVT Media Hub de la începutul anului universitar 2021. Am început prin participarea mea, în calitate de protagonistă, într-un clip advertorial de promovare a #UVT.

Întrucât videoclipul s-a bucurat de un impact grozav, ajungând la peste 100.000 de vizualizări, am decis să ridicăm ștacheta mai sus! Așadar, împreună cu echipa #UVT Media Hub, am demarat o emisiune numită #MitVSRealitate, unde dezavuăm mituri consacrate din diferite subiecte aflate și în cu-rricula #UVT.

Pe lângă prezentarea/realizarea emisiunii mai sus menționate (emisiune ce poate fi vizionată pe pagina de facebook UVT Media Hub) am îmbrățișat constant provocările, implicându-mă și în calitate de prezentatoare în cadrul evenimentelor de prestigiu precum: Gala Premiilor UVT, Ceremonia de Absolvire #UVT etc.

Este o deosebită plăcere pentru mine să fac parte dintr-o echipă efervescentă, unde îmi pot pune creativitatea la lucru!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.