Lansare de carte a unui autor făgețean la Sânnicolau Mare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sala mare a Castelului din Sânnicolau Mare a găzduit o manifestare literar-artistică de prestigiu, care a avut ca protagoniști Corul Doina și profesorul Radu Gheorghe. De fapt a fost lansarea cărții „Corul Doina și dirijorul Radu Gheorghe”, autor fiind scriitorul și profesorul Ion Căliman.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul local și Primăria orașului și a reunit, pe lângă oficialitățile locale și locuitori ai orașului, oaspeți, profesori universitari, muzicieni, scriitori, oameni de cultură, prieteni și colaboratori ai profesorului Radu Gheorghe.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de prof. Voichița Savu, „personalitate emblematică pentru Sânnicolau”, așa cum scria publicistul Ion Marin Almăjan în ziarul RenaștereaBănățeană, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la dezvelirea statuii lui Mihai Eminescu la SânnicolauMare.

A urmat la cuvânt primarul orașului, Dănuț Groza, „vinovatul” principal al acestui eveniment editorial deosebit pentru istoria culturală a orașului. Despre carte a vorbit autorul, Ion Căliman, și personajul principal, profesorul Radu Gheorghe.

Din relatările acestora, au fost prezentate momente din conținutul cărții legate de corul Doina de la începuturi, apoi parcursul s-a legat de bagheta dirijorului Radu Gheorghe, cu succese remarcabile care au depășit granițele țării (Germania, Austria, Ungaria, Slovenia). Cartea prezintă de fapt personalitatea profesorului de excepție Radu Gheorghe, format în anii studenției ieșene, alături de profesorii Conservatorului care i-au devenit mentori și prieteni, precum Sabin Păutza și Vasile Spătărelu.

Prezența în corul „Animosi” al Conservatorului George Enescu din Iași și popasul făgețean i-au adus maturitate și implicare în actul cultural muzical pe scenele țării și primele locuri obținute în festivalurile naționale. Alături de regretatul profesor universitar Emilia Comisel și folcloristii făgețeni, s-a antrenat în culegeri de folclor valoroase, unele văzând lumina tiparului, altele în curs de editare. A urmat apoi perioada Sânnicolau Mare, alături de mișcarea corală și nu numai, unde succesele sunt remarcabile și sunt înscrise pe paginile cărții lansate.

Manifestarea artistică cu o sală plină, cu un public select, a cuprins momente artistice susținute de grupul coral Doina, pianiștii Oana Avram, Mario Mateas și Beniamin Rognean. O zi de sărbătoare, o zi a cărții, oameni de cultură, ai scrisului și cântecului, au marcat un moment istoric în cultura orașului Sânnicolau Mare.

Felicitări primarului Dănuț Groza și profesorului Radu Gheorghe, a cărui personalitate a fost pe bună dreptate marcată în această zi minunată închinată actului de cultură.

Ioan Gheorghe OLTEAN

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.