La 73 de ani, Ana Varga încă se războiește cu barul „La Fițe”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre doamna Ana Varga și problemele cu care se confruntă de o bună bucată de vreme am mai scris acum trei ani. Credeam că, între timp, probleme s-au rezolvat. Din păcate, însă, se pare că s-au înmulțit.

Ana Varga locuiește în centrul orașului, pe strada Avram Iancu, nr. 1, la ultimul etaj, într-un imobil  cu trei proprietari, un imobil vechi, plin de igrasie, cu tencuiala căzută, fiind nevoită să urce zilnic o mulțime de trepte metalice foarte înguste, în spirală, unde trebuie să fii foarte atent dacă ai bagaje să nu te dezechilibrezi, pentru că la cea mai mică neatenție te poți accidenta, cu atât mai mult la o vârstă înaintată.

Încă de la intrarea imobilului, de la parter, te izbesc mirosuri pestilențiale de canalizare înfundată, de la igrasia care deteriorează și pereții clădirilor învecinate, fiind afectată în timp și structura acestora.

Pe Ana Varga o deranjează însă aparatele de aer condi-ționat ale barului ”La Fițe”, instalate fără consimță-mântul colocatarilor, la câțiva metri de geamurile apar-tamentului său, care fac zgomot insuportabil și suflă aer umed care distruge în timp tencuiala imobilului.

„Dacă le spun să le oprească pentru că nu mai suport zgomotul, ei dă și mai tare. Noaptea, până la 4 dimineața, acolo se cântă, se petrece, uneori se și bat. Iar contorul meu de curent a fost înglobat în terasa barului, nici nu pot merge să-l citesc, pentru că nu am loc de mese și scaune. De aceea, noi locatarii, vrem să fie desființat barul”,

spune Ana Varga, care a ținut să adauge că „ei nu au canalizare la stradă, au folosit canalizarea mea și tot „rahatul” se scurgea aici, la noi”.

Mai mult decât atât, intrarea comună dinspre strada Avram Iancu este blocată de mese și scaune, lăzi și bu-toaie de bere, tomberoane, găleți, mături și alte lucruri pe care cei de la bar, neavând unde să le depoziteze, le-au „aruncat” în holul de la intrarea comună.

Ana Varga spune că nici pivnița nu și-o poate folosi, ferestrele de aerisire din față fiindu-i blocate de terasa barului, construită peste aerisiri. Se plânge că nimeni nu i-a cerut acordul să amplaseze acele aparate și că, deși a făcut nenumărate sesizări, nimeni nu a luat nicio măsură de remediere. Doamne ferește de un incendiu, că pompierii n-au pe unde să intre!

„Nici când au montat terasa nu ne-au cerut acordul. Ne-au blocat astfel accesul la pivniță, nu putem băga lemnele, aerisirea e blocată”,

mai spune Ana Varga.

În același timp, în laboratorul de tehnică dentară din imediata apropiere, aparatele cu care se lucrează produc zgomote insuportabile, iar coșul de evacuare a gazelor le elimină chiar sub fereastra apartamentului său, împiedicând-o să poată aerisi încăperile locuinței pe timpul verii. „Dacă dorm cu fereastra deschisă, aș putea să mă sufoc, nu?”, se întreabă Ana Varga.

În ceea ce privește acoperișul imobilului, pe care îl întreține singură, fără ca celorlalți să le pese, din cauza invaziei ciorilor, care vin puzderie și mănâncă din mortar, este obligată periodic să lipească singură cu mortar crăpăturile de pe coamă, pentru a nu-i ploua în casă, riscându-și pur și simplu viața, cățărându-se pe acoperiș pentru a face aceste lucrări, acoperișul de tablă care la ultima furtună i-a fost smuls de vânt, fiind nevoită să-și cheltuie și ultimii bani pentru reparația acestuia.

Cu toate acestea, doamna Ana Varga încă mai speră că problemele ei se vor rezolva odată și odată.

N. R.: În imobilul în care locuiește Ana Varga și care aparţinuse cândva comerciantului Spitzer, Camil Petrescu a redactat, în calitate de redactor-şef, ziarul „Banatul”, între 15 iunie 1919 și 7 august 1919. Dacă nici această mențiune nu este importantă pentru un imobil aflat în degradare continuă, atât la exterior, cât și în interior, atunci se pare că nimic nu mai contează.

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.