Izolațiile termoreflective semirigide – o soluție tot mai folosită pentru izolarea acoperișului în exterior

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursă foto: isolairthermo

Orice casă care are un acoperiș de tip mediteranean sau un acoperiș peste un pod rece ce trebuie izolat generează o situație specifică, iar pentru a realiza izolarea acoperișului în acest caz trebuie început exact așa cum plouă: de sus în jos. 

De asemenea, pentru o lucrare de calitate aveți nevoie de meșteri de calitate, materiale de calitate și de o izolație de calitate. Însă cum ar fi să existe o izolație de acoperiș pe care să o puteți monta singur?

Acesta e unul dintre beneficiile izolațiilor termoreflective semirigide precum IsolAir Thermo, o variantă de izolatie acoperis tot mai des folosită.

Desigur că există câteva materiale convenționale de izolație a unui acoperiș cum ar fi vata minerală, spuma poliuretanică, vata bazaltică sau lâna (care începe să prindă tot mai mult avânt și în țara noastră), dar sunt oare toate la fel de eficiente? Haideți să analizăm mai în detaliu.

Cu siguranță că dacă doriți sau sunteți nevoiți să faceți izolarea din exterior a acoperișului, nu veți pune peste astereala de scânduri o izolație care absoarbe și înmagazinează căldura și umezeala. O opțiune mai eficientă ar putea fi o izolație termoreflectivă, deoarece aceasta respinge căldura în exces dată de învelitoarea acoperișului și nu absoarbe sau înmagazinează umezeala care ar putea să aducă prejudicii grave în timp lemnului.

Dacă se dorește în interior un design cu grinzi expuse sau trebuie din orice considerent să se realizeze izolația peste astereală, prima opțiune este izolația reflectivă ca montaj direct peste scândură sau osb.

Vântul puternic și infiltrarea umezelii le puteți opri categoric printr-o izolație termoreflectivă semirigidă, etanșă și continuă. Aceasta e construită din două straturi de alveole de polietilenă termosudate, umplute cu aer uscat neconductiv și acoperite pe ambele părți cu folie de aluminiu neemisiv. O astfel de izolație reflectă căldura excesivă și, foarte important, este foarte simplu de montat. Aveți nevoie doar de scule obișnuite pe care le are fiecare om pe lângă casa lui: cuțit, ciocănel, capsator, ruletă și un dreptar cât de cât drept pentru a tăia folia.

Deoarece nu necesită științe complexe la montare, acest lucru îl puteți face chiar dumneavoastră, dar tot e recomandată o consultare cu un specialist ca să puteți fi cât mai sigur că veți proceda corect. Și bineînțeles, nu vă doriți să aruncați banii pe fereastră, mai ales în cazul în care ați făcut și un geam la acoperiș, iar lucrarea devine astfel mai complexă.

Ei bine, de aici situația devine ceva mai delicată, pentru că izolația pe lângă geamuri este foarte importantă pentru a preveni condensul. Desigur, orice tip de izolație se poate aplica, dar întrebarea este: are rezistența termică pe o grosime foarte redusă de aproximativ un centimetru? Rezistă la umezeala care se adună de regulă lângă geam? Oare putem pune chiar orice fel de izolație și să nu stricăm arhitectura geamului pe interior după ce se montează și structurile de finisare? Astfel de întrebări e bine să ni le adresăm înainte de a începe lucrarea.

Aici vine în ajutor folia termoreflectivă. Este subțire de doar 1 cm, dar are performanțe egale cu o izolație normală de 10 cm. Astfel, se poate aplica cu ușurință și fără să îngroașe șpaletul geamului, pe lângă o coală de rigips sau OSB, respectând astfel arhitectura geamului.

Desigur, pe lângă factorii de umiditate și greutate (care sunt importanți) mai avem și factorul de rezistență la vânt și curenții de aer oferind o izolare etanșă, fără punți termice.

Pentru motivele de mai sus – și pentru altele – izolațiile termoreflective semirigide sunt o soluție tot mai folosită pentru izolarea acoperișului în exterior.

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.