Învățătura de minte [1248]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Trăia, odată, în China, un împărat care nu avea copii. Așa că a invitat la palatul său mii de copii, pentru a-l alege pe unul dintre ei succesor, printr-un test inedit. A dat fiecăruia câte o sămânță, pe care  să o planteze, să o ude şi să revină peste un an cu ceea ce va răsări din ea.

Printre copii era și un băiat pe nume Ling, care a plantat sămânța primită, a udat-o în fiecare zi şi cerceta cu atenţie să vadă dacă încolţise ceva. După câteva luni, toate vasele copiilor au prins viață. Unora au început să le crească adevărați copaci, altora flori, altora arbuști, dar în ghiveciul lui Ling nu a răsărit nimic.

El a continuat totuși să-și ude vasul în fiecare zi. Anul a trecut repede și a sosit timpul să revină cu toții la palat. Așa că Ling și-a luat vasul gol și a pornit spre palat. Împăratul a ieșit în curtea palatului și a început să se plimbe printre copii, admirând arborii, arbuștii sau florile din vasele lor.

Când a ajuns în dreptul lui Ling, a întrebat: „Ce s-a întâmplat aici?”. Iar Ling a murmurat supărat: „Am udat vasul în fiecare zi, dar n-a răsărit nimic în el”. Atunci împăratul i-a zis: „Tu vei fi moștenitorul meu”. „Oh, nu” își spuse Ling, ținîndu-și vasul gol în mâini.

Împăratul însă îl luă și îl ridică pentru ca toți copiii să-l vadă.  Apoi a le-a zis:

„Cu un an în urmă, v-am dat la toţi câte o sămânţă. V-am spus să luaţi sămânţa acasă, să o plantaţi, să o udaţi şi să reveniţi cu ce va răsări din ea în această zi. Ce nu știa niciunul dintre voi este că v-am dat nişte seminţe fierte în apă, care nu aveau cum să rodească. Cu toţii, în afară de Ling, mi-aţi adus flori, arbori şi diferite alte plante. Când aţi văzut că seminţele voastre nu dau naştere la nimic, aţi înlocuit sămânţa dată de mine cu o alta. Ling a fost singurul care a avut curajul şi cinstea de a aduce în faţa mea un ghiveci cu o sămânţă stearpă. De aceea, el va fi urmașul meu, următorul împărat”.

Iar morala este asta: Dacă sădesti cinste, vei culege încredere. Dacă însămânţezi bunătate, vei culege prietenie. Dacă plantezi modestie, vei culege măreţie. Dacă sădeşti perseverenţă, vei culege armonie. Dacă însămânţezi muncă, vei culege succes.Dacă plantezi iertare, vei culege împăcare. Dacă sădeşti sinceritate, vei culege afecţiune. Dacă însămânţezi răbdare, vei culege evoluţie. Dacă plantezi credinţă, vei culege miracole.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.