Încep lucrările la primul centru de legume și fructe din Județul Timiș

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Consiliul Județean Timiș a semnat ordinul de începere pentru lucrările la primul centru de legume și fructe construit în regim public în județ, la Tomnatic. Etapele de întocmire a documentației au fost depășite, astfel că se poate lucra efectiv la ridicarea centrului, anunță CJT. 

Contractul care include atât proiectarea, cât și execuția se ridică la aproape 20,6 milioane lei. Acesta prevede și dotarea cu echipamente, precum linii de sortare, colectare și refrigerare. Antreprenorul are la dispoziție 20 de luni să predea obiectivul.

Investiția este amplasată pe un teren de 11.500 mp, iar costurile cu utilajele și echipamentele tehnologice se ridică la peste un milion de euro.

„Ne dorim încurajarea producătorilor autohtoni, creșterea consumului de produse românești, cât și dezvoltarea micilor producători prin stimularea de noi afaceri și inițiative locale, pe cont propriu. În funcție de rezultate, vom construi astfel de centre și în celelalte bazine legumicole din Timiș.”,

a declarat președintele CJT, Alin Nica. Centrul de legume și fructe este destinat micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate: Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac sau Variaș.

În urma investiției vor fi create 28 de noi locuri de muncă. Contractul pentru proiectarea, execuția și dotarea centrului de legume și fructe de la Tomnatic a fost semnat în octombrie 2020.

Centrul trebuia să fie realizat în 23 de luni, de la obținerea autorizației de construcție. În august 2021, autoritățile județene anunțau că nu s-au obținut toate avizele necesare pentru eliberarea acestei autorizații.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea consiliului județean, de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului Timiș.

„Când am demarat documentația pentru construcția Centrului de legume și fructe de la Tomnatic, am avut în vedere producătorii și consumatorii din Timiș. Este unul dintre cele mai importante proiecte derulate la Consiliul Județean Timiș, în valoare de 4,5 milioane de euro.

E sprijinul de care au nevoie producătorii locali, pentru ca aici își vor sorta și depozita recolta. E vital pentru o economie sănătoasă! Nu mi-aș fi putut imagina cât de important devine un astfel de centru, acum, când siguranța alimentară este pe buzele tuturor.

Mă bucur că măcar atât pot să facă aleșii actuali ai județului: să continue proiectele vitale pentru timișeni, preluate de la vechea administrație. Că altele noi, nu văd să apară! Vă reamintesc, Centrul de legume și fructe de la Tomnatic înseamnă:

– Aproape 12 mii de mp de depozite
– Zeci de locuri de muncă
– Costuri reduse pentru producătorii locali timișeni
– Produse de calitate pentru consumatori”,

a declarat Călin Dobra, fostul președinte al CJT.

  Alina Dana OLAR

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.