Incendiu în Cotu Mic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sâmbătă, 11 aprilie 2020, în jurul orei 17:30, a izbucnit un incendiu în zona cartierului Cotu Mic din Lugoj, în apropiere de centrala dezafectată de pe strada Viorelelor, amenințând să se extindă spre blocurile de locuințe. Se pare că cineva a dat foc la vegetația uscată fără să o supravegheze.

Flăcările și fumul se vedeau de la distanțe destul de mari, chiar și de pe strada Caransebeșului. Până la sosirea pompierilor, locatarii din zonă au încercat să stingă focul cu găleți de apă. Urmează ca pompierii să stabilească din ce cauze a izbucnit incendiul și care sunt pagubele produse.

* * *

În fiecare an pompierii se confruntă cu un număr mare de incendii de vegetație uscată, incendii provocate, în cea mai mare proporţie, de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.
 
Numai în acest weekend, pompierii timișeni au fost solicitați și au intervenit la 31 de incendii de vegetație uscată. De asemenea, în primul trimestru al anului 2020, în județul nostru s-au înregistrat deja 194 de incendii de vegetație.
 
Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și pierderi de vieți omenești.
„Dorim ca cetățenii să conștientizeze faptul că aceste intervenții necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse din partea noastră, costurile acestora fiind semnificative”, spun reprezentanții ISU Timiș.
 Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, pompierii fac apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și recomandă:
? să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
? să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc)
? arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
? cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
? arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.
? să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Dan TIMARU

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.