
Interviu cu Erwin Floroni, președintele Uniunii Salvați România, filiala Lugoj
– Domnule Floroni, cum mai stau lucrurile în momentul de față la Lugoj? Cum ați caracteriza situația bizară pe care, cu toții, o cunoaștem, anume că fostul primar Buciu, care, conform legii, nu mai poate îndeplini atribuțiile de edil, conduce din umbră primăria. Cert este că orașul arată rău, la mai toate capitolele.
– Dl Buciu, într-adevăr, încearcă să conducă din umbră sau chiar conduce din umbră primăria, dar de simțit, în Lugoj, din păcate nu se simte nimic pozitiv. Cum vedeți, doar aici, în fața primăriei, este singurul loc unde e cosită iarba. Orașul e într-o mizerie cruntă, peste tot sunt gropi pe drumuri. Mașinile de curățenie nu fac față pentru că sunt subdimensionate pentru suprafața orașului. Locuri de parcare sunt puține. Nici măcar nu se închide, să zicem, o stradă, ca să poți face curățenie. Nu există niciun pic de ordine. E un haos general, și în circulație, și în tot ce în-seamnă, în momentul de față, infrastructura municipiului.
Proiectele anunțate de fostul primar au fost numeroase, însă doar pe hârtie, pentru că nimic nu s-a realizat, în realitate. Și astăzi am citit despre un nou proiect, care e, de fapt, un proiect de pe vremea fostului primar Boldea. Aflăm că, astăzi, sau săptămâna asta, o să înceapă să lucreze în baza lui. Sunt proiecte care trebuiau să fie gata de mult. Sunt proiecte care ar fi trebuit să fie gata la 1 iunie și nici măcar nu au fost începute. Mai sunt vânturate proiecte despre care se vorbește că vor fi demarate, dar bani nu sunt pentru așa ceva! Pentru că banii din PNRR sunt, după cum știți, blocați și nu vor veni prea curând, mai exact până când cei de la guvernare nu vor respecta deciziile Comisiei Europene.
– Care ar fi cele trei obiective fundamentale pe care dumneavoastră le-ați face rapid, pentru a pune pe picioare orașul? Nu așa cum se întâmplă cu actuala conducere din primărie.
– Eu consider că un obiectiv principal ar fi curățenia. Și, când spun curățenie, vorbesc de mizeria de pe drumuri, mizeria din parcuri, inclusiv gropile din asfalt. Acesta ar fi un obiectiv important pentru că de problemele derivate din el se lovește toată lumea.
Al doilea obiectiv care, zic eu, ar trebui pus pe picioare rapid este sistemul de canalizare. El este, în momentul de față, practic, nefuncțional. Am avut noroc că am scăpat, deocamdată, în acest an, de ploi torențiale și de ape căzute peste măsură, ca în anii trecuți, pentru că ar fi fost un de-zastru pentru canalizarea orașului.
Un al treilea obiectiv important ar fi finalizarea racordurilor de apă, care nici acum nu sunt făcute. Am înțeles că nici măcar nu există vreun contract cu vreo societate comercială, pentru a face aceste racorduri la blocuri și la case.
Cât despre parcuri, domnul Buciu zicea că nu poate să înceapă nimic în parcuri pentru că ar fi nu știu ce proiect european în așteptare. E limpede că o să așteptăm 20 de ani de acum înainte să refacem parcurile orașului, timp în care acolo vor crește cobre și vipere, până când vine proiectul domnului Buciu!
Eu nu cred că ni s-a impus să nu facem nimic în parcuri, nici măcar o igienizare, până proiectul european devine fezabil. Nu cred lucrul ăsta. Între timp s-a început construirea de locuri de joacă pentru copii. Am văzut comentarii pe rețelele sociale că alea nu sunt locuri de joacă. Niște cimentări făcute, așa, cu găleata, și niște huțule și niște leagăne de toată jena! Alea nu pot fi numite locuri de joacă.
Un loc de joacă adevărat, în primul rând, trebuie să fie îngrădit, încât copiii să nu ajungă pe drumurile publice, în fața mașinilor.
În al doilea rând ar trebui să existe spații, cum am văzut eu alte locuri de joacă prin lumea asta, cu gazon artificial sau cu gazon natural. Nu există un loc de joacă pentru copiii sub patru ani în tot Lugojul.
– Ce se întâmplă cu bazele sportive din Lugoj? Cum arată acestea?
– Bazele sportive… să nu mai vorbim despre ele. Nu avem baze sportive în afară de stadionul CSM-ului, care este așa cum a fost de când lumea, doar că s-a pus un sistem de iluminat și o pistă de alergare. Treaba asta nu înseamnă că s-a făcut o bază sportivă, de la zero, complet nouă.
– Prin urmare, ținând cont de dezastrul produs de actuala administrație, e mult de lucru la Lugoj?
– Extrem de mult de lucru. Eu sunt de părere că trebuie început cu chestii mici, dar importante pentru oameni. Cu situații de care ne lovim toată ziua, și să uităm de planurile foarte mari pentru care nu există nici finanțare și care se realizează în timp.
– Precum noul spital, vreți să spuneți!
– Da, precum spitalul. Doamne ajută să se facă spitalul cel nou. Dar un astfel de proiect este o lucrare foarte mare, care se realizează în timp. Va fi bine dacă se va face. Deocamdată, eu cred că, în momentul de față, avem un spital care a funcționat așa cum a funcționat. Adică onorabil. Și care e perfect funcțional și în continuare. Oamenii pleacă sănătoși din el. Și vă pot spune asta pentru că sunt medic și fac parte din viața acestui spital. Prin urmare, lucrurile mici contează, dacă sunt făcute în folosul lugojeanului obișnuit.
– Ca o concluzie, la Lugoj, doar clădirea primăriei arată de nivel european!
– Doar primăria, și ce este în fața clădirii ce-o adăpostește, dacă vă uitați bine. Pentru că, dacă mergem o sută de metri mai încolo, ajungem să vedem neajunsurile acestui oraș.
Lasă un răspuns