Horia Colibăşanu şi Marius Gane, din nou în Himalaya. Prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8586m)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE

Alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au anunţat că vor face din nou echipă pentru un obiectiv important în Nepal: prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8586m), al treilea vârf ca înălţime de pe planetă. Cei doi vor porni în expediţie fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

La începutul lunii aprilie, alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, va porni spre Nepal alături de Marius Gane, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya.

„Prima parte a expediţiei se va desfăşura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniţei dintre Nepal şi India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut şi de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcaşul unui zeu ostil, credinţă întărită de vremea imprevizibilă şi avalanşele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele arată că 1 din 4 alpinişti care au încercat să îl urce şi-au găsit sfârşitul.

După prima ascensiune din 1955 a unei expediţii britanice, au mai trecut 22 de ani până la o nouă reuşită. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă.  Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputaţia de „vârf neatins”.

Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români.

Horia Colibăşanu se reîntâlneşte cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunţat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depăşit la timp pentru întoarcerea în siguranţă în ultima tabără.

Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” urcaţi. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume.

A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional „Steaua României”, grad de Cavaler. Este cetăţean de onoare al oraşelor Timişoara şi Slatina.

Marius Gane, cu o experienţă de peste 30 de ani, a făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere româneşti pe  vârful Denali (6194 m, Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8126 m) pe faţa Rupal, cel mai înalt versant din lume.

Din 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Salvamont Argeş (zona Făgăraş Sud).

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.