Hiperinflație în Venezuela. Autoritățile au lansat bancota de 1 milion de bolivari, echivalentul a 50 de cenți

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Banca Centrală din Venezuela a lansat pe piaţă trei noi bancnote, de 200.000, 500.000 şi 1.000.000 de bolivari, în încercarea de a menţine pe linia de plutire sistemul mone-tar, în contextul hiperinflaţiei ce sugrumă economia. Sancţiunile aplicate de Statele Unite regimului de la Caracas au înrăutăţit semnificativ situaţia.

Noua bancnotă de 1.000.000 de bolivari valorează doar jumătate de dolar american, la rata de schimb oficială. Inflaţia interanuală, calculată la nivelul lunii februarie din acest an, a fost de 2.665%, arată datele autorităţilor centrale, iar oamenii au renunţat aproape complet să folosească bancnote, preferând cardurile bancare.

În ultimii 7 ani, sacţiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte state au afectat grav economia Venezuelei. Au fost ţintite operaţiunile statului sud-american de extragere a petrolului şi de minerit de aur, precum şi alte activităţi.

Economia Venezuelei, una prosperă în trecut, este într-o cădere accelerată acum, ca urmare a scăderii preţului petrolului, fapt care a dus la o prăbuşire a exporturilor şi o adâncire a deficitului fiscal, ceea ce a forţat Banca Centrală să tipărească tot mai mulţi bani.

„Noile bancnote vor complementa şi optimiza denominarea, pentru a se ridi-ca la cerinţele economiei naţionale”, a transmis Banca Centrală într-un comunicat.

Anii de hiperinflaţie şi erodarea bolivarului au forţat multe persoane din Venezuela să folosească dolarul american ca monedă pentru tranzacţii.

Preşedintele Nicolas Maduro a caracterizat folosirea informală a dolarului ca fiind „o supapă de ieşire”, dând vina pe sacţiunile impuse de Washington pentru problemele economice cu care se confruntă ţara.

SUA nu recunoaşte guvernul condus de preşedintele Nicolas Maduro, succesorul fostului lider Hugo Chavez. Situaţia economică a țării s-a înrăutăţit după scăderea preţurilor petrolului şi după restricţiile impuse asupra vânzărilor de produse petroliere rafinate pe plan local. Venezuela dispune de rezerve uriaşe de petrol şi de gaze naturale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.