Un bol chinezesc din dinastia Ming, cumpărat cu 35 de dolari de la vechituri, ar putea fi vândut cu 500.000 dolari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un mic bol de porţelan chinezesc, cumpărat cu 35 de dolari de la un târg de vechituri în Connecticut, va fi vândut la licitaţie cu 500.000 de dolari.

Bolul a fost cumpărat de un căutător de antichităţi rămas anonim, în apropiere de New Haven. După achiziţie, acesta a căutat rapid un evaluator profesionist. Experţii au revenit cu veşti bune şi au spus că bolul valorează între 300.000 şi 500.000 de dolari.

Mai mult, ar fi unul dintre cele şapte boluri de acest fel care mai există, iar cele mai multe se află în posesia muzeelor. Fericitul beneficiar a vrut să-i fie expertizat bolul cu motive delicate florale de către casa de licitaţii, mai întâi trimiţând fotografii, apoi aducând obiectul.

Datează din secolul XV şi a fost pictat pentru curtea împăratului Yongle, al treilea împărat al dinastiei Ming. Forma şi motivul floral „foarte distincte” îl clasează într-o categorie de boluri rarisime – doar şase alte astfel de vase au fost identificate în lume. Din cele şase, cinci sunt în muzee – două la Taipei, două la Londra, unul la Teheran.

Al şaselea a fost văzut ultima dată pe piaţă în 2007. În aceste condiţii, vânzarea, prevăzută pe 17 martie, ar trebui să intereseze atât colecţionarii privaţi, cât şi instituţiile.

Cum a ajuns bolul din China până în Connecticut nu se ştie. Multe piese de artă chineză au sosit în Occident în secolul XIX şi au fost transmise din generaţie în generaţie, fără documente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.