Guvernul este obligat de instanță să stabilească data alegerilor parțiale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Peste 50 de localități din România nu sunt conduse de primarii ALEȘI de comunitate. În mod normal, ar fi trebuit să fie organizate alegeri anticipate. În schimb, actuala guvernare se face că plouă când vine vorba despre acest subiect. Legea, ca mai toate legile din România, e așa de bine făcută încât a uitat să oblige Guvernul să o aplice. Singurul mod prin care s-ar putea schimba ceva ar fi o decizie judecătorească. Și uite că, atunci când nu mai credea nimeni în minuni, ea a fost dată!

Și s-a reușit la București! E adevărat, fotoliul de primar al Sectorului 5 este cu mult mai râvnit, de mai toate partidele, decât oricare alt fotoliu cu aceeași destinație.

Oare chiar credea cineva că actuala Guvernare face tot posibilul ca alegerile parțiale anticipate să nu aibă loc pentru vreun post de primar din „Cucuieții din Deal”? Sau chiar pentru un amărât de municipiu, precum Lugojul?  N-are treabă al nost’ Guvern cu așa ceva…

Lozul cel mare e la Sectorul 5, din București. Cel care s-a decis să ia taurul de coarne (adică să dea Guvernul în judecată) este Alex Dimitriu. De profesie avocat, dar și candidatul USR la funcția de primar, pentru sectorul 5 din București. Acesta a reușit o primă victorie în lupta pentru respectarea legilor în România. Știu că sună pompos, dar, în fapt, obligarea Guvernului de a organiza alegeri anticipate nu este altceva decât respect față de legea din România. Atât, nimic altceva!

Și Instanța de Judecată a decis:

„Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea Hotărârii de Guvern prin care să stabilească data alegerilor parțiale pentru funcția de primar al Sectorului 5 București. Obligă pârâții Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne să formuleze propuneri către Guvernul României pentru stabilirea datei alegerilor parțiale pentru funcția de primar al Sectorului 5 București”

E adevărat, există dreptul la recurs și toată treaba poate fi tărăgănată până când chiar nu ar mai conta cine câștigă… Dar mai știi? S-ar putea ca „rotativa” din luna mai să aducă ceva surprize pe plaiurile mioritice.

Gurile rele spun că cei de la PSD și-au numărat șansele (mai ales pentru Sectorul 5) și le cam dă cu plus. Cei de la PNL și le-au numărat și ei, dar au devenit foarte triști când au aflat că nu prea au ce număra…

Și uite așa, s-ar putea ca la Lugoj să ne „învârtim” de niscaiva alegeri locale parțiale prin toiul verii. C-o fi bine, c-o fi rău, nu știu exact, dar pot spune, cu mâna pe inimă, că ar fi legal. Și moral. Degeaba se supără unii…

Din luna iulie 2022, Lugojul NU mai are un primar ales care să-l conducă. Cu toată insistența unei părți a presei, legea a fost foarte clară: primarul ALES a fost DEMIS și municipiul Lugoj este condus de viceprimarul orașului, care a devenit primar INTERIMAR. Că cine, când, unde semnează contracte după contracte, în fața legii chiar nu contează. Cel care reprezintă la ora actuală orașul Lugoj și locuitorii lui este primarul INTERIMAR. Și nu este normal, chiar dacă este legal. În mod normal, democratic, ar trebui să fim reprezentați de cel pe care îl alegem noi, nu de cei pe care ni-i impune legea.

Se va schimba ceva radical în Lugoj dacă aceste alegeri vor avea loc? Clar că nu! Timpul până la alegerile viitoare (cele din 2024) este foarte scurt. Consiliul local va avea tot majoritatea de acum, viceprimarul va fi și el același. Bugetul pe 2023 va rămâne la fel (poate eventuale rectificări, dar, în esență, va rămâne neschimbat).

Deci, un viitor primar, în afară de a comunica eficient cu cetățenii și a afla care este cu adevărat starea în care se află orașul, nu prea ar avea ce face. Și atunci, de ce să ne bucurăm că aceste alegeri ar putea avea loc?

Păi, eu zic că ar trebui să ne bucurăm pentru simplu motiv că se revine la NORMALITATE în orașul Lugoj. O normalitate care ne-a lipsit foarte mult în ultimele luni și acest lucru este ultra vizibil. Ar trebui să ne mai bucurăm și pentru faptul că legea este, în sfârșit, RESPECTATĂ în România. Că cine va fi primar, că ce partid va reprezenta domnia sa, chiar nu mai contează. Tot ceea ce contează este că va fi, cu adevărat, ALES de lugojeni.

 

1 comentariu

  1. Buna ziua.
    Doresc sa va cer sa publicati o completare la unul dintre articole prin care s-a precizat ca Alexandru Dimitriu a obligat Guvernul Romaniei sa faca alegeri anticipate de primari inducand astfel ideea ca USR (Dimitriu este candidatul USR) a obtinut hotararea pentru lugojeni. Prin Sentinta nr.: 314/01.03.2023 Curtea de Apel Bucuresti a obligat Guvernul sa organizeze alegeri anticipate numai in SECTORUL 5. Intrucat Sectorul 5 nu este mai presus decat Lugoj sau Nadreag (ambele cu primari interimari) Ludovic Orban presedintele Fortei Drepte a inaintat proces impotriva Guvernului Romaniei pentru a obliga acesta la organizarea de alegeri anticipate in toata tara. Prin Sentinta nr.: 516/16.03.2023 Curtea de Apel a obligat Guvernul sa organizeze laegeri anticipate in toata tara, deci inclusiv la Lugoj si Nadrag. Ambele Sentinte sunt insa supuse recursului care se inainteaza in 15 zile de la comunicare. Pana la aceasta ora comunicarea in ambele cazuri nu s-a facu si deci recursul nu poate fi inaintat. Din aceste motive o sentinta definitiva si executorie poate veni prea tarziu pentru a mai organiza alegeri anticipate .
    Multumesc pentru publicare.
    Mihai Heimann

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.