Guvernul alocă 8 milioane de euro pentru Pavilionul 6 din Băile Herculane, care redevine sanatoriu militar

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Clădirea Ministerului Apărării din Băile Herculane, considerată una dintre cele mai frumoase din oraș, va intra în șantier în acest an. Guvernul a alocat aproape 8 milioane de euro pentru Pavilionul 6, clădirea de lângă statuia lui Hercules.

Guvernul Orban a adoptat o hotărâre ce prevede „reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii «Lucrări de consolidare şi reabilitare la Sanatoriul Medical Militar „Regele Ferdinand I – Hotel»”, din Băile Herculane. Face referire la fostul sanatoriu militar, clădirea de lângă statuia lui Hercules ce aparține Ministerului Apărării, considerată una dintre cele mai frumoase din Herculane.

Ca și multe alte clădiri din stațiune, și aceasta a fost lăsată să se degradeze.

Investiția este estimată la 36,4 milioane de lei, echivalentul a 7,6 milioane de euro. Șantierul ar trebui să dureze trei ani, iar banii vor fi alocați prin finanțare multianuală, începând din 2020. Ruina Pavilionului 6 este cea mai impozantă din centrul stațiunii, fiind încadrată în clasa de risc seismic RsII. Proiectul prevede consolidare și restaurarea fațadelor, cu texturile și culorile inițiale.

Clădirea despre care vorbim s-a numit inițial „Ospătăria cea mare”. A fost terminată în anul 1824, dar a fost modificată prin 1906. Are subsol, parter, mezanin și trei etaje și un lift hidraulic. Până în 1960, imobilul a fost sanatoriu militar și a aparținut Ministerului Apărării, care l-a pierdut la un moment dat. Clădirea a ajuns la Societatea Comercială Hercules S.A., care nu a mai folosit-o din 1990.

Clădirea va deveni din nou sanatoriu medical pentru personalul Ministerului Apărărăii Naționale și familiile lor, pentru pensionari și veteranii de război.

„Imobilul este proprietatea privată a Ministerului Apărării Naţionale, în baza Sentinţei civile nr. 932/1999 a Tribunalului Caraş-Severin, rămasă definitivă şi irevocabilă. Imobilul a intrat efectiv în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale în anul 2004”,

se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern adoptate recent.

„Cele cinci elemente decorative principale ale fațadei, intitulate «Izvoarele termale», «Baia», «Drumețiile», «Hangița» și «Bagajistul», se vor restaura și păstra în totalitate. (…) Fațadele se vor finisa cu vopsitorii simple de exterior, culori bej și grena, respectând întocmai culorile inițiale ale clădirii. Elementele de feronerie (balustradele metalice) se vor reface în totalitate. Tâmplăria exterioară va fi înlocuită în totalitate cu tâmplărie din lemn triplustratificat și geam termoizolant, deoarece starea acesteia nu permite recondiționarea, păstrându-se întocmai forma, dimensiunile și aspectul inițiale”,

se mai arată în hotărârea de guvern.

Este primul pas concret pe care îl face MApN, prin guvern, pentru reabilitarea Pavilionului 6. Se discută încă din 2015 despre acest șantier, investiția având certificat de urbanism încă din 2014. În 2014, MApN a făcut un proiect tehnic, iar doi ani mai târziu a făcut rost de avizul Direcției de Cultură Caraș-Severin. Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, anunța în 2017 că în doi ani vom avea o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniți în teatrele de operații, la Herculane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.