Grindeanu a dat undă verde! 100 de milioane de euro zboară spre aeroportul din Caransebeș!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Senatorul Ion Mocioalcă, primarul Felix Borcean și omul de afaceri Gabriel Olariu au fost la Ministerul Transporturilor și au obținut în câteva minute demararea proiectului de modernizare a Aeroportului din Caransebeș.

Lucrurile sunt cât se poate de reale și de avansate, iar omul de afaceri Gabriel Olariu nu fabulează, ci e cu picioarele pe pământ.

„Am avut o discuție la București, în biroul lui Sorin Grindeanu, alături de Gabriel Olaru și de senatorul Ion Mocioalcă. Am fost foarte surprins. Deși eu îl știu pe Sorin Grindeanu ca un tip foarte deschis și foarte preocupat, mai ales de zona aceasta, mi s-a părut extrem de operativ în ceea ce privește aeroportul. Lucrurile au decurs în câteva minute. Au fost chemați doi secretari de stat și au fost puși în legătură cu Gabriel Olariu. Unul dintre ei a întrebat: îi dăm drumul? A spus: da, îi dăm drumul! Ce înseamnă asta? Înseamnă că există bani, finanțare și că proiectul acesta cu aeroportul este unul cât se poate de  fezabil”, a spus Felix Borcean pentru expressdebanat.ro.

Extinderea și modernizarea Aeroportului Banatul până la stadiul de aeroport internațional ar fi ceva extraordinar pentru întreg județul Caraș-Severin, nu doar pentru Caransebeș, explică edilul, motiv pentru care totul ar trebui să meargă cu viteză maximă înainte, să nu existe niciun obstacol.

„Acum poate părea un pic ieșit din comun, un proiect fantezist cu zboruri intercontinentale, dar trebuie să nu uităm că din România nu există zboruri în Statele Unite, transatlantice. Există o firmă care și-a manifestat interesul de a aduce muncitori din Asia în Caransebeș. Un aeroport este un hub de dezvoltare pentru zonă, nu doar pentru Caransebeș”, a mai spus Borcean.

23 de milioane de euro pentru un superliceu tehnologic de aviație pe aeroportul din Caransebeș!

Liceul „Max Ausnit” și Banat Airport Caransebeș au trezit interesul americanilor după absolvirea unei singure promoții! Acum se pregătește un consorțiu, un liceu ultramodern legat direct de o universitate de profil și de agenți economici din domeniul aviației care le garantează elevilor locurile de muncă! Interesul manifestat față de liceul privat de la Caransebeș e tot mai mare. Atât din partea tinerilor, fascinați de aparatele de zbor, cât și din partea companiilor aeriene care au atât de mare nevoie de specialiști în domeniu.

„Avem foarte mulți copii și părinți interesați de liceul nostru, din zonă, dar și din țară. Mulți au dat înapoi în momentul în care noi nu am putut să le oferim cazare și masă. Pentru copiii de clasa a IX-a e foarte dificil să se descurce singuri, departe de casă, de părinți. Unii nu au posibilități să le susțină chiria, alții sunt îngrijorați pentru că sunt prea mici să îi lase singuri într-un oraș străin. Noi facem eforturi să terminăm o clădire pe care o avem acolo în administrare la aeroport. Vom avea încă 10 săli de clasă noi, un amfiteatru mare unde am putea să facem activități și, foarte important, vom avea 16 dormitoare cu câte 2 paturi. Deja va fi altă situație.”, a spus Gabriel Olariu.

Omul de afaceri din Lugoj privește însă și mai departe de atât. Și asta pentru că programul de educație din PNRR dă posibilitatea unor investiții cu adevărat importante.

„E o mare provocare pentru noi. Lucrăm la acest proiect pentru că e prevăzută constituirea a 10 consorții regionale de educație. Într-un astfel de consorțiu trebuie să intre cel puțin un liceu tehnologic, o universitate pe același profil, un agent economic care să absoarbă forța de muncă pregătită la liceu și la universitate și un UAT. Am pornit procedura pentru a constitui un astfel de consorțiu ca să putem să depunem proiectul. Vorbim de un proiect de 23 de milioane de euro, care va curge pe o perioadă de 3 ani. Se vor putea construi și cămin, și cantină, și săli de clasă, ne putem dota pentru partea de practică. Am făcut deja un cluster de cercetare-inovare unde avem tot felul de companii interesate de copiii aceștia”, a mai dezvăluit Olariu.

În prezent se poartă discuții pentru înființarea consorțiului cu fabrica de avioane și cu Universitatea Politehnică de la Craiova. Există însă și o universitate din București care intră în calcul, dar și Universitatea Aurel Vlaicu de la Arad, care își autorizează Facultate de Inginerie Aerospațială în 2023.

„Căutăm entitatea cu care să ne asociem din punct de vedere al UAT-ului. Primăria Caransebeș este asociată cu noi în cluster, am făcut o ofertă Consiliul Județean, încă așteptăm răspunsul să vedem dacă sunt interesați sau nu. Așa putem face un campus, săli de clasă, cantină și pentru cel puțin 3 ani finanțarea va fi asigurată. Aviația, fiind un domeniu de interes național, cel puțin pentru acest consorțiu în domeniul aviației am cerut să nu se numească regional, ci național, că nu avem în regiunea Banat nicio universitate care să poată să ofere pregătire în domeniul aviației.”, a conchis fondatorul Liceului Tehnologic „Max Ausnit” Caransebeș.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.