Grădinița cu Program Prelungit Ysakiny, 10 ani de existență

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Remus V. GIORGIONI

Înfiinţată în luna octombrie 2011, Grădiniţa cu Program Prelungit de pe strada Caransebeşului, Ysakiny, tocmai a împlinit 10 ani de existenţă-şi-activitate. Dintr-o discuţie purtată recent cu dna directoare Rodica Spirea, am putut afla câteva amănunte semnificative legate de aceasta, despre specificul grădiniţei, faţă de altele din oraş. Ca mai toate grădiniţele, şi cea despre care vorbim are trei grupe, incluzând, în medie, câte 20 de copii: mică, mijlocie şi mare. (Anul acesta, conducerea – Consiliul de Administraţie – preconizează să mai înfiinţeze o grupă, de aceeaşi capacitate, care va fi în funcţie de vârsta copiilor; vârstă care variază între 2 – 7 ani.)

În privinţa personalului, grădiniţa dispune de şapte angajaţi: trei educatoare, celelalte doamne făcând parte din personalul auxiliar: bucătărie, curăţenie etc. Trebuie să accentuăm faptul că Grădiniţa cu Program Prelungit Ysakiny a parcurs în timp toate etapele necesare acreditării ARACIP: autorizată în 2016, grădiniţa la ora actuală este acreditată (încă din 2021). Anul trecut, din cauza situaţiei generale, generate de pandemie, grădiniţa a depus timp de câteva luni activitate online, părinţii mai înţelegători… înţelegând că trebuie să o sprijine financiar cu cca jumătate din totalul taxei.

Copiii: cel mai mare dar al vieții. Platforma Kinderpedia

Grădiniţa cu Program Prelungit Ysakiny reprezintă un proiect menit să sprijine activităţile recre-ative şi educative ale copiilor cu vârste cuprinse între doi şi şapte ani”, ne declară ca la carte doamna directoare.

„Propunem zilnic copiilor activităţi variate, distractive şi instructive în acelaşi timp; cât şi creative. Activităţi realiste – atât ca număr, cât şi ca timp necesar (să ne încadrăm în timpul cât stau copiii la grădiniţă). Cu ce mă mândresc eu cel mai mult este faptul că, în ultimul timp, folosim o platformă educativă intitulată Kinderpedia, descărcabilă pe tabletă sau – şi mai practic – pe telefon. Aceasta oferă mai multe şanse procesului educativ, astfel încât există o permanentă legătură între cadrele grădiniţei şi părinţi, cu privire la starea de moment şi nevoile/ dorinţele copiilor: dacă copilul a mâncat – sau a dormit – bine, dacă este bine dispus, sau dimpotrivă a fost nemulţumit toată ziua…”

Discutând despre deziderate şi perspective de viitor, dna directoare ne-a declarat: „Ne dorim ca noi, personalul, împreună cu copiii, părinţii, bunicii şi toţi cei din jur – aşadar cu sprijinul şi asistenţa acestora – să pornim în acest nou an cu dreptul; ca mamă a doi copii, îmi propun pentru viitor mai multe activităţi în plan educativ şi re-creativ, care să-i facă pe copii încrezători în vise şi viitor. Dar şi mai multă distracţie, relaxare şi joacă. Cu toţii ne dorim copii veseli şi sănătoşi, cu credinţă în Dumnezeu şi încredere în viitor, care să nu se lase influenţaţi de sta-rea aceasta generală de pesimism în care zace lumea de azi. Stare cauzată şi de criza de sănătate actuală, pe care sperăm, cu ajutor de Sus, să o depăşim cât mai curând, spre binele copiilor aflaţi în grija noastră, dar şi al nostru, al tuturor. Copiii – copilăria, iată cele mai frumoase daruri ale existenţei.

„Plantăm iubire, creştem încredere şi culegem fericire!” La un singur click distanță…

Iată o adevărată deviză, slogan, motto – sau cum vreţi să-i spuneţi… În orice caz, ea ar trebui să troneze pe frontispiciul clădirii, sau măcar la vedere, undeva în interior. Ysakiny este prima grădiniță  din Lugoj care folosește  aplicația Kinderpedia – platformă descoperită de dna Rodica Spirea chiar înainte de a intra în programul online.

„Am fost foarte atrasă de ceea ce oferea această aplicaţie si mi-am dorit să pot pune la dispoziția  părinților  informațiile dorite de ei, fără a mai fi nevoie ca părintele să aștepte finalul zilei şi  să-l întrebe pe copil cum a decurs ziua la grădiniţă.”

Prin module precum mesaje rapide, galerie multimedia, calendar de activități, meniu, newslettere, chestionare sau registru medical al copilului, părinții au, la doar un click distanță, toate informațiile relevante despre evoluția copiilor lor în timpul petrecut la grădiniță. De la chek-in-ul care poate fi făcut chiar de către  părinte cu telefonul, folosind codul QR pus la dispoziția părinților la intrarea în grădiniță: înregistrarea temperaturii, informarea părinților în timp real despre apetitul copilului (şi chiar nevoile lui fiziologice), până la starea emoțională la fiecare activitate desfășurată – toate aceste informații ajung în timp aproape real la părinte, inclusiv ora la care copilul a adormit.

„La grădinița noastră, așa cum este se poate observa din  imaginile alăturate (ne spunea dna Spirea în continuare), propunem activități distractive, variate și în același timp instructive pentru copii, dar mai ales accesibile și realiste, atât ca număr cât și ca timp necesar sau dificultate. Viaţa la grădiniţă este tare interesantă! Zâmbetele pe care le culegem de pe feţişoarele nevinovate, dorința de a explora universul copilăriei fac parte din cotidianul nostru. Activităţile pe care le desfăşoară copiii la gradinița noastră nu doar că îi ajută să se  dezvolte, ci îi fac, de asemenea, să fie veseli și fericiţi. Idealul nostru este să avem o grădiniță comparabilă cu acea casă plină, plină de copii veseli, sănătoși şi frumoşi, iar noi alături de ei să ne retrăim copilăria… Să ne putem simţi şi noi, alături de ei, mereu copii, iar asta este, pentru  toţi, o binecuvântare!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.