Ghiozdanele trebuie să cântărească sub 10 % din greutatea elevului

O lege care ar putea face viața elevilor mai ușoară, și la propriu și la figurat, a ajuns zilele trecute pe masa Parlamentului. Este vorba de un proiect legislativ depus de deputatul liberal Ovidiu Alexandru Raețchi, prin care se dorește modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale prin care greutatea ghiozdanului transportat zilnic de elev să nu fie mai mare de 10% din greutatea corporală a acestuia.

„Prezenta propunere legislativă prevede amendarea Legii Educației Naționale prin introducerea unui nou articol, astfel încât „volumul şi greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor, iar greutatea acestora nu va depăşi 10% din greutatea corporală a elevului. (…) Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos”, se arată în proiectul de lege depus.

Inițiatorul susține că elevii transportă zilnic o greutate aproape dublă față de greutatea lor și că este necesar să îi protejăm.

„Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copil să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția și nu regula. De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 și 7 kg în condițiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depășească 2,5 -3kg”, susține Raețchi în expunerea de motive.

De asemenea, articolul adăugat prevede că unitatea de învățământ este obligată să asigure spații unde elevii să își poată depozita manualele și rechizitele necesare, pentru a nu le mai transporta.

„Unitățile didactice de învățământ preuniversitar trebuie să asigure fiecărui elev în parte spații speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice”, prevede art 84, al.2, conform aceleiași surse.

AL PRESS

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.