
Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la groapa de gunoi, ci să fie predate farmaciilor.
Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, la toaletă sau în chiuvetă. În România, 1.500 tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare.
Educaţia ecologică trebuie să înceapă din fragedă copilărie. Aceasta contribuie la formarea unei conştiinţe şi a unei gândiri ecologice despre natură, dar şi la formarea unui comportament atent şi corect faţă de mediul înconjurător, iar școala joacă un rol major în acest sens.
Vineri, 31 ianuarie 2020, copiii clasei întâi de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, conduși de profesoara Paraschiva Cânta, au returnat farmaciilor medicamente expirate.
„Acțiunea pe care am desfășurat-o se intitulează Gândesc Eco și este un proiect didactic atipic. Este o stare de spirit impusă de realitate. Prin urmare, privim cu atenție în jurul nostru, gândim eco și acționăm ca atare. Prin acțiuni ce par simple, copiii înțeleg că pot fi utili în efortul de protejare a mediului. Mai mult decât noi adulții, care suntem prinși în capcana „merge și așa”, copiii sunt extrem de deschiși la ideea de protejare a mediului. Prin Gândesc Eco învățăm să alungăm indiferența prin atitudine. Concret, acțiunea pe care am desfășurat-o a avut ca scop eliminarea medicamentelor expirate din familiile copiilor din clasa mea și predarea lor farmaciilor. Sper ca mesajul nostru să fie înțeles de toată lumea și oamenii să ne urmeze exemplul”,
ne-a declarat profesoara Paraschiva Cânta, de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”.
Ordinul Nr. 119/2014 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației se referă printre altele și la medicamentele expirate de la domiciliul populației. La punctul c) al acestui ordin se spune că:
„Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.”
Lasă un răspuns