Fructe proaspete sau congelate? Ce alegem pentru o dietă sănătoasă?

>

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/fruit-fruits-fruit-salad-fresh-bio-2305192/

Este simplu în aparenţă: un stil de viaţă sănătos presupune și un consum regulat de fructe şi legume, precum şi de alte alimente care oferă nutrienţii necesari organismului. Dificultăţile apar atunci când încercăm să integrăm toate grupele de alimente în dieta noastră cotidiană. Câţi carbohidraţi trebuie să consumăm? Sunt mai buni cei simpli sau complecşi? Eliminăm grăsimile sau le căutăm pe cele benefice? Este carnea roşie mai bună decât cea albă sau invers?

Nici măcar vegetalele nu sunt complet ocolite de controverse, iar cea mai arzătoare dilemă alimentară din ultima perioadă este: sunt fructele proaspete mai bune decât cele congelate? Intuitiv, ne îndreptăm către un răspuns la această întrebare; este, însă, de preferat să ne ghidăm după date concrete, pentru a lua decizia cea mai potrivită unei nutriţii echilibrate.

Problema vitaminelor

În cazul fructelor congelate, părerile sunt împărțite. Deși am tinde să credem că procesul congelării scade valorile nutritive ale produselor, adevărul se situează undeva la mijloc. Fructele alese pentru congelare sunt la apogeul coacerii, atunci când au cel mai mult de oferit din punct de vedere nutrițional, în vreme ce fructele proaspete sunt culese crude, pentru a se coace, în mod natural, până ajung la vânzare. Situația este, însă, și mai complicată, întrucât congelarea poate diminua proprietățile nutritive căutate. Nu este un fapt general valabil: unele dintre fructele congelate nu suferă nicio schimbare la nivelul ansamblului de vitamine.

Luând în considerare acești factori, parcă am prefera fructele proaspete, din cauza riscului mic de a-și pierde proprietățile. Și, chiar dacă variantele lor congelate sunt comestibile o perioadă mai îndelungată, se ridică o altă problemă:

Forma și textura după decongelare

În afara îngrijorărilor de ordin nutrițional, e de știut că nu toate fructele suportă procesul de congelare. De exemplu, căpșunele înghețate, lăsate la temperatura camerei, își pierd forma standard. Este la fel de posibil ca fermitatea fructelor să aibă de suferit, iar rezultatul final al dezghețării să nu fie prea plăcut, nici estetic și nici din punct de vedere al gustului (experiență la care concură mai multe simțuri).

Pe de altă parte, depozitarea și transportul fructelor proaspete nu le afectează acestora aspectul. De asemenea, gustul va fi întotdeauna la fel de bogat ca cel la care te aștepți.

În loc de concluzii 

Tendințele din lumea alimentară s-au schimbat, în ultimii ani. Fructele congelate încep să fie văzute, din ce în ce mai des, ca o alternativă mai rezistentă în timp a variantelor lor proaspete. Deși avantajele lor sunt demonstrate de studii, ele ridică și niște întrebări greu de ocolit: sunt mai sărace, din punct de vedere nutritiv? Vor putea fi mâncate după dezghețare?

Fructele proaspete nu prezintă aceleași riscuri, așa că noi îți recomandăm ca, atunci când mergi la magazin, să te îndrepți către raionul de fructe proaspete – cele mai multe dintre ele autohtone – și să-ți formezi un stil de viață sănătos, cu ajutorul lor.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6940 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.