Foto! Pictură și muzică, combinația ideală pentru debutul Festivalului „Lugoj Clasic”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Festivalul „Lugoj Clasic” a început cum nu se putea mai bine la Casa Bredicenilor. Publicul numeros a asistat timp de două ore la o combinație perfectă între pictură și muzică. Expoziția de pictură s-a numit „Întoarcere în prezent”, aparținându-i Adrianei Lucaciu și tatălui său, Simion Lucaciu.  Atmosfera a fost întreținută de tânărul muzician Alexandru Reisz, care a interpretat sonate de Frédéric Chopin și Ludwig van Beethoven, spre deliciul publicului prezent. După o introducere în atmosfera „Lugoj Clasic” , realizată de mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Festivalului, cuvântul a fost luat de profesorul universitar din Timișoara, Marcel Tolcea, care a apreciat opera Adrianei și a lui Simion Lucaciu.

E o seară care adună laolaltă pictura și muzica. Aici, în Casa Bredicenilor, care mi se pare a fi un loc nu numai istoric, ci mai degrabă un loc de reamintire continuă, care face ca prezentul să fie recreat de fiecare dată. Am simțit o emoție foarte mare, pentru că picturile ei și ale tatălui său, pictorul Simion Lucaciu, așează două momente ale genezei, momentul de dinainte de facere și  momentul de după facere, când omul este izgonit din Paradis”, a declarat Marcel Tolcea,  profesor universitar.

Adriana Lucaciu a descris ce înseamnă pentru ea expoziția „Întoarcere în prezent”, realizată în tandem cu tatăl său.

„Așa cum am intitulat-o, „Întoarcere în prezent”, este o alăturare a două generații de artiști, tată și fiică, tatăl meu, pictorul Simion Lucaciu, și cu mine.  Doamna Aura Twarowska a reușit să mediatizeze foarte bine evenimentul. S-a și văzut prin prezența publicului destul de numeros care a asistat la această deschidere de festival, iar Marcel Tolcea este unul dintre oamenii dragi mie, pe care îi invit la deschiderea expozițiilor mele”, a precizat Adriana Lucaciu, pictor.

Muzica lui Alexandru Reisz a venit să completeze o seară perfectă și un început ideal de „Lugoj Clasic”.

Sufletul serii a fost, așa cum ne-a obișnuit, mezzosoprana Aura Twarowska. Dumneaei a mărturisit la final că seara de ieri a înălțat-o sufletește.

„A fost superb. Spuneam că ochiul s-a bucurat de cre-ațiile Adrianei și a lui Simion Lucaciu, mintea a fost cucerită de explicațiile profesorului universitar Marcel Tolcea, urechile au ascultat interpretarea lui Alex Reisz, iar sufletul a fost mișcat și cucerit de mesajul transmis de Beethoven și de Chopin, peste sute de ani. Am simțit ce face arta, efectiv ne ridică. De pe o vibrație inferioară, am simțit cum se ridică sufletul și sunt un cu totul alt om decât înainte de ora 18008, când a început seara noastră”, a conchis Aura Twarowska, directorul artistic al festivalului.

Lugoj Clasic se va desfășura pe parcursul a două săptămâni.

Alina DAMIAN

 

Alina Damian

Despre admin 6570 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.