Fondurile europene, între 2.000 de euro și 200.000 de euro, pentru firme și PFA

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Guvernul va lansa curând, cel mai târziu până pe 25 august 2020, apelurile de proiecte prin care microîntreprinderile, firmele mici și mijlicii (IMM), dar și persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea obține fonduri europene cuprinse între 2.000 de euro și 200.000 de euro, în funcție de mai multe criterii. Informația apare într-un proiect de ordonanță de urgență consultat de StartupCafe.ro din surse MFE.

Proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea de sprijin din fonduri europene  pentru capital de lucru și investiții destinate IMM-urilor în contextul crizei COVID-19 prevede un mecanism complex de finanțare, care implică două ministere, un serviciu special central, precum și băncile comerciale din piață.

Mai concret, banii vor fi atrași de la Comisia Eurpeană de către Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

Instituțiile care vor implementa însă cele 3 scheme de granturi sunt Ministerul Economiei, Agenția pentru IMM (AIPPIMM) din subordinea sa, precum și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), acest serviciu special central al statului urmând să se ocupe cu construirea și securizarea platformei online prin care firmele și PFA vor aplica la finanțări.

Mai întâi statul va trebui să asigure intern finanțarea beneficiarilor, pentru ca apoi să poată deconta de la Bruxelles cheltuielile. De aceea, statul vrea să implice și băncile comerciale în schemă, care să intermedieze finațarea.

Astfel, Ministerul Economiei va semna convenții de colaborare cu băncile partenere pentru derularea operațiunilor de plăți către beneficiarii granturilor.

Comisioanele, dobânzile, taxele și orice alte cheltuieli bancare vor fi în sarcina beneficiarilor de granturi – după cum arată acum proiectul de OUG văzut de StartupCafe.ro, dar care, teoretic, mai poate fi schimbat.

Ar mai fi și un risc adminstrativ aici, pe care guvernanții par să-l ignore. Agenția pentru IMM-uri, care va duce practic tot greul implementprii schemelor de finanțare, este subdimensionată, circa 120 de funcționari. Tot această agenție trebuie să se ocupe și de celelelte programe naționale pentru IMM-uri, inclusiv Start-Up Nation 2018-2019, care este încă în implementare.

Dacă în trecut, această direcție (cu agențiile sale din subordine) a reușit cu eforturi mari să finanțeze apoape 10.000 de firme prin Start-Up Nation, acum volumul de lucru va fi și mai mare, implicînd riscuri de blocare a procedurilor. Or, acum numai la microgranturi vor fi 50.000 de beneficiari.

Totuși, proiectul văzut de StartupCafe.ro prevede că la noile scheme de finanțare se vor face verificări ulterioare doar pe un eșantion de 1% dintre beneficiari, însă încărcarea pe personal va fi totuși mare, cu risc de blocaje, care vor cauza neplăceri tot antreprenorilor.

În fine, vor fi 3 categorii de fonduri care se vor acorda conform noului proiect de OUG:

  1. microgrant în sumă forfetară,
  2. fonduri nerambursabile pentru asigurarea capitalului de lucru, în sumă forfetară sub formă de procent din cifra de afaceri a firmei beneficiare,
  3. fonduri nerambursabile pentru investiții în extinderea/ reabilitarea/ modernizarea capacităților de producție (inclusiv pentru achiziționarea de terenuri).

Data lansării apelurilor de proiecte va fi stabilită de Autoritatea de management POC, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, dar nu va depăși 25 august 2020, conform propunerii de ordonanță de urgență, care se mai poate, teoretic, schimba.

Citește mai departe pe StartupCafe.ro
Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.