Focar de pestă porcină în Timiș. Ce măsuri au luat autoritățile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Prefectura Timiș a anunțat că a fost confirmat un focar de pestă porcină în județ, după ce analizele au confirmat boala la trei mistreți găsiți morți pe fondul de vânătoare la Chevereșu Mare.

Prefectul Liliana Oneț a convocat o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) pentru aprobarea Planului de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană.

Potrivit Prefecturii, în 21 mai, Direcția Sanitară Veterinară Timiș a fost anunțată de existența a trei cadavre de mistreți, în vârstă de aproximativ 2 – 5 ani.

Mistreții se găseau la o distanță de 100 de metri unul de celălalt, pe Fondul de vânătoare nr. 56 Chevereșu Mare, aparținând Asociației de vânătoare Banat Forest Hunt.

Au fost prelevate probe de către inspectorii DSVSA Timiș. În urma examinării probelor, a fost depistată pestă porcină africană la mistreți, iar probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București pentru confirmare.

Institutul a confirmat existența pestei porcine africane la cei trei mistreți, iar în cadrul ședinței CLCB au fost luate măsuri pentru combaterea focarului.

Autoritățile au stabilit o zonă de protecție de 8 kilometri și o zonă tampon de încă 5 km, în care se va face supraveghere. În zona de protecție de 8 km, care cuprinde Bacova, Sârbova, Hitiaș, Bazoșu Vechi, Bazoșu Nou, Dragșina și Chevereșu Mare, se vor aplica restricții de circulație a animalelor fără acordul medicului veterinar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.