
Nicolae SILADE
Pe o piață din ce în ce mai globalizată, în care companiile multinaționale câștigă tot mai mult teren în fața antreprenorilor autohtoni, aproape că devine o utopie ca firme românești să-și adjudece la licitații publice lucrări mari, de reală complexitate. Și nu doar să câștige astfel de contracte, cât mai ales să le și respecte până la capăt, scrie resita.ro. Municipiul Reșița, prin proiectul de modernizare a Centrului Civic finanțat din fonduri europene, a dovedit că se poate. Că se poate ca banii alocați de Comisia Europeană să ajungă la firme cu acționariat exclusiv românesc, care să-și onoreze angajamentele. În cazul de față, este vorba despre Dirksen Special Beton Lugoj, firmă lugojeană specializată în producerea și montarea de semifabricate din beton, dale, pavaje și borduri, precum și construcții edilitare și industriale.
Fără concesii făcute kitsch-ului!
Fondată de către ing. Marius Gaidoș, societatea Dirksen Special Beton SRL, împreună cu Silcom SA și Brooky Long SRL constituie grupul românesc de firme Gaidoș Grup. De numele acestui trust de construcții se leagă lucrările de restaurare a fațadei hotelurilor Dacia și Timișul din Lugoj, lucrările de la centrul și primăria din Caransebeș, cele din Piața Traian din Timișoara, dar și lucrări edilitare în Hunedoara, Drobeta Turnu Severin, Buziaș sau, acum, cele din Reșița, Promenada dar și Centrul Civic. Toate acestea formează „un adevărat portofoliu al eleganței pentru Gaidoș Grup”, spune cu mândrie managerul companiei, dar și al proiectului pus în practică la Reșița, Marius Gaidoș.
Declarându-se categoric un inamic al kitsch-ului – „În 25 de ani de construcții, eu nu am făcut concesii kitsch-ului!” -, fondatorul și deținătorul Gaidoș Grup a acordat publicației resita.ro un interviu din care reproducem câteva pasaje despre modernizarea Centrului Civic al Reșiței.
Modernizarea Centrului Civic al Reșiței
– Domnule inginer Marius Gaidoș, mai întâi o să vă rugăm să spuneți câteva lucruri despre firma dvs. De când e pe piață, câți angajați are?
– Firma este din 1996, iar numărul mediu de angajați pe care firma l-a avut pe parcursul timpului a fost de 100 de persoane. Ei au fluctuat între 150 și 80. Fără 80 nu poate funcționa! Suntem producători de pavaje, dale și alte obiecte ornamentale din beton. Dale, pavaje și poduri și ne ocupăm de producerea și montarea lor.
– Așa ați luat lucrarea aceasta care a însemnat montarea unei suprafețe destul de mari…
– În jur de 21.500 de metri pătrați. Compania produce aproximativ 13 hectare de pavaje pe an, asta însemnând că am produs sute de milioane de metri pătrați în cei 24 de ani de activitate… Mă rog, facem 25.
– Cred că lucrarea de la Reșița a fost totuși o provocare deosebită, pentru că am văzut că s-a lucrat foarte mult subteran. Ați avut destul de mult de lucru acolo, din cauza rețelei învechite de apă și canalizare.
– Da, însă, în principiu, ce am făcut la Reșița este ceea ce facem de 20 și ceva de ani: lucruri noi nu sunt, decât în privința materialelor! În sensul că lucrul cu beton se face de o anumită manieră, iar pretențiile de la lucrul cu piatră naturală sunt cu totul altele, plecând de la cantități, greutăți și așa mai departe…
– Și efectiv, de la preluarea șantierului până la predare, cât timp a fost?
– De la preluarea șantierului, putem să socotim timpul efectiv pe care l-am avut noi de lucru, ținând cont de condițiile atmosferice: în 8 luni am reușit să terminăm lucrarea. Noi am forțat cât am putut și când a fost frig, și când a fost ploaie, chiar dacă n-am lucrat efectiv sau am lucrat cu oameni mai puțini, dar nu ne-am oprit. Am încercat să ținem cont că ni s-a cerut un termen, că ne-am angajat la un termen și că frumos ar fi – cu voia lui Dumnezeu și a tuturor factorilor de pe pământ – să încercăm să realizăm acest imposibil. Și, sincer vă spun, când am început, toți ne-au spus că nu vom reuși sub nicio formă! Sau au fost mulți oameni cu experiență, sau mai în vârstă, și ne-au zis „nu se poate”. Și ați văzut rezultatul. Asta înseamnă că, lăsând modestia la o parte, firma noastră a fost extrem de bine organizată, și asta vă garantez eu! Ăsta e job-ul meu, asta e meseria mea, iar de când am preluat lucrarea asta, n-am mai făcut nimic altceva. Am considerat că acum, la apogeul carierei mele, cu o lucrare atât de mare, trebuie să demonstrez și să arăt ce pot!
M-a ambiționat foarte mult lucrarea asta și am stat efectiv și ziua, și noaptea, și sâmbăta, și duminica, și în zilele de sărbătoare, doar cu gândul la ea. Ce pot optimiza, ce pot să primesc la timp, am fost extrem de bine organizat în toate, în sensul că, dacă am avut nevoie de mobilier, cu două luni înainte l-am avut, dacă am avut nevoie de anumite elemente mai speciale, cu două luni înainte le-am avut. N-am avut nicio întârziere cauzată de motive de proastă organizare, în care să îți tai singur craca de sub picioare. Planurile care au fost făcute au fost extrem de ingenioase și extrem de amănunțite, și respectate de mine și de toți subalternii mei. Și așa am ajuns la acest rezultat.
– Înțelegem că pentru dvs. lucrarea aceasta a fost o provocare. Ați mai lua o astfel de lucrare? V-ați mai angaja la ceva așa de mare și amplu?
– A fost o mare provocare și vă spun drept că am ieșit terminat, obosit, distrus! Mi-a mâncat și mie și tuturor colegilor mei foarte multă energie. Sau, să zicem, toată și chiar mai mult decât am crezut și noi că avem. Acum, după experiența pe care o am cu această lucrare, nu mă mai sperie nimic. Important e că eu nu am fost așa de speriat, însă toți angajații mei, de la primul la ultimul, au avut o mare, mare reținere, fiindcă există cu adevărat o mulțime de riscuri la care ei se supun și care nu țin de ceea ce tu poți să faci. Vă dau un exemplu: apare pandemia, se blochează transportul, se blochează vapoarele de materiale. Nu mai vin că nu le mai primește la Constanța, la Hamburg, nu mai vine marfă de nicăieri. Tu ai un termen care curge. Ce faci? Cum justifici? Uneori poți, uneori nu. Și v-am dat un singur exemplu, dar sunt multe altele care nu depind de tine. Deci, ca să faci așa o lucrare, iei credit de milioane de euro, trebuie să ai credibilitate și trebuie să ai cu ce garanta. Nu poți să zici „dă-mi marfă de 2 milioane și jumătate de euro și banii ți-i dau eu mai încolo”.
– Chiar a ieșit bine, am văzut că lumea vine în centru, oamenii își fac poze. Credeți că e o lucrare cu adevărat reușită? Sunteți mulțumit?
– Acum îmi vine și mie în minte faptul că atunci când a început Promenada, am avut probleme, în ideea că oamenii din Primărie, cu 4 ani în urmă, când a venit domnul Popa la conducerea Primăriei, erau nepregătiți. Acum e una dintre cele mai bune echipe din primăriile cu care am lucrat. Și am lucrat cu foarte multe, cu toate primăriile din zona de vest a României. Zeci de primării! E o echipă rodată, formată și cu care poți să lucrezi. Am făcut zona de la Cinema Dacia, am făcut „inelul”, am făcut Micro 1 și toate au fost unul după altul un succes și arată minunat. E din altă lume și place la toată lumea. Și curățenia impune respect, respectul înseamnă menținerea curățeniei.
Despre Gaidoș Grup
Are în componență trei societăți comerciale:
Dirksen Special Beton SRL Lugoj, în cei 24 de ani de la înfi-ințare, a produs și livrat peste 3.000.000 metri pătrați de pavaj. În segmentul construcțiilor a participat la ridicarea unor importante obiective industriale din zona de vest a României, având parteneri firme emblematice de pe piața românească: Lagermax, Procter&Gamble, Solectron, Billa, Arthema, Iveco, DAF, Rieker Romania, Hella, Schieffer Industries, Autoliv, Aeroport, Continental, ContiTech, Holver etc. În toți anii de activitate, DSB a fost clasată în mod constant în primele 10 locuri din topul firmelor la nivel național!
Silcom SA este urmașa fostei Întreprinderi IUPS 9 Mai Lugoj, înființată în 1974. În perioada 1974-1989, a produs o gama diversă de utilaje și piese de schimb pentru industria ușoară (textilă, pielărie și încălțăminte, confecții, etc.). În anul 1990 a luat naștere SC Silcom SA, care a funcționat ca întreprindere cu capital de stat, până în 1999, când a fost privatizată în procent de 100%. În perioada 1990-1999, SC Silcom SA a păstrat profilul producției anterior anului 1990 și totodată au apărut și primele colaborări cu firme străine, pentru care au fost produse diverse piese de schimb. Au fost fabricate și primele piese pentru mașina de turnat aluminiu la presiune joasă, mașină care a constituit baza viitoarei activități productive a SC Silcom SA. După privatizare, producția a fost orientată spre export, în țări din vestul Europei (Germania, Austria, Franța), cu mici excepții, când au fost produse piese pentru piața românească. Începând cu anul 1999, principala activitate de producție a fost îndreptată spre producerea părților mecanice ale mașinilor de turnat aluminiu la presiune joasă. Tot în această perioadă, au fost produse pentru diverse firme străine părți componente pentru diverse scule și utilaje (ștanțe, matrițe, turbine hidraulice etc.) și părți componente pentru liniile de automatizare din industria auto. Au fost realizate pe baza de comandă și ansamble și subansamble de complexitate medie spre înaltă, care au necesitat proiectare și execuție.
Brooky Long SRL, o companie cu capital româno-german, înființată în 1994, avea ca domeniu de activitate fabricarea unor elemente de mobilier. La începutul lui 2003 se produce o schimbare în organigrama companiei. SC Dirksen Special Beton SRL a cumpărat părți sociale, ing. Marius Gaidoș devenind asociat unic al Brooky Long SRL. Compania s-a afirmat ca un bun partener de afaceri și o firmă care oferă clienților produse la cele mai înalte standarde calitative. Beneficiind de o hală proprie de producție, dotată cu linii de fabricație germane și italiene, controlate pe toate fazele de lucru și de un personal calificat, societatea a obișnuit numeroșii săi clienți cu unele dintre cele mai bune produse din vestul țării. Brooky Long execută montajul produselor realizate cu echipe speciale de montaj, având în dotare toată gama de utilaje și scule necesare.
Lasă un răspuns