280 de km din Via Transilvanica vor străbate Banatul Montan

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În județul Caraș-Severin au fost demarate lucrările la proiectul Via Transilvanica, prin care se dorește amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj care să străbată mai multe județe ale țării. 280 de km din acest traseu vor trece prin Caraș-Severin, județul având astfel cel mai lung traseu din țară.

Am început să lucrăm în județul Caraș-Severin. Avem sprijinul autorităților locale, avem sprijinul unor antreprenori locali, organizații, oameni cu drag de biciclit sau drumeție, oameni cu drag de Via Transilvanica și drumul care unește. Toți aceștia s-au unit, ne-am cunoscut și am început planurile pentru acest an. Am desenat, în mare, traseul, l-am trecut și pe ici și pe colo, tocmai datorită faptului că fiecare județ este special, fiecare zonă scoate ceva nou și interesant din desaga cu frumuseți. Astfel, traseul a devenit de 280 kilometri de lung, lucru ce brusc ne-a tăiat răsuflarea. Acesta duce și pe fostă cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume. Una dintre motivațiile care să ne facă să ne apucăm de treabă a fost contribuția de 100 kilometri de la e.on, partenerii pentru sustenabilitate ai proiectului, iar celălalt motiv de a continua a fost Decathlon Romania, care a contribuit cu alți 50 kilometri. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează”,

anunță inițiatorii proiectului, Asociația Tășuleasa Social.

Vestea demarării proiectului în Caraș-Severin este salutată de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, acesta văzând în această inițiativă doar un „umil început al schimbărilor ce vor urma”.

Cel mai lung traseu aflat într-un județ al acestei frumoase modalități de prezentare a țării noastre se afla în Caraș-Severin.

Mă bucur că împreună cu primarul Popa, alături de Coco (n.r. Galescu), Coșei (n.r. Doru) și Cătălin Gavrilă, am reușit să lungim cu tupeu și neobrăzare chiar, la maxim, șerpuirea lui prin frumosul Banat Montan.

Din fericire, 150 km din cei 280 și-au găsit sponsori mai repede decât ne așteptam”, mai precizează Romeo Dunca.

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în anul 2018 și urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de peste 1.000 km, care să străbată județele Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Scopul proiectului este de a pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas sau cu bicicleta.

foto: Facebook (Via Transilvanica)

Karina TINCUL, Reper24.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.