Final… Eight la Atlantic [short sport] Pep, posibilă revedere cu fosta echipă: dar care dintre ele? [short sport] Partidul și COVID-ul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Final… Eight la Atlantic

Anul special – sperăm și singular – al sportului propune încă o premieră: disputarea „sferturilor” UEFA Champions League într-o singură localitate, în format de manșă unică, eliminatorie, la fel ca semifinalele și finala: Lisabona, capitala Portugaliei, zonă considerată „safe” în acest moment, este gazda celor opt grupări de lux ajunse în această fază a marii întreceri continentale. Înainte ca neplăcutele evenimente să oprească fotbalul, Paris Saint-Germain, Atalanta Bergamo, RB Leipzig și Atletico Madrid își antamaseră calificarea, ultimele zile trimițând la Lisabona pe Bayern Munchen (3:0 și 3:1 cu Chelsea), Manchester City (2:1 și 2:1 cu Real Madrid), Olympique Lyon (1:0 si 1:2 cu Juventus Torino) și Barcelona (1:1 și 3:1 cu Napoli). Marile învinse ale optimilor sunt două dintre favoritele startului, campioanele Spaniei – Real și Italiei – Juventus, forma de moment a protagonistelor indicând drept principale preten-dente la glorie pe Bayern și Manchester City.

Pep, posibilă revedere cu fosta echipă: dar care dintre ele?

Desigur, în condițiile disputării meciurilor în sistem eliminatoriu, două ore mai bune sau norocoase pentru una dintre combatante pot produce și surprize, așa încât, după ce s-a disputat Atalanta – PSG, miercuri, 12 august, ora 22:00, pe Estadio Da Luz, stadionul Benficăi, partidele Leipzig – Atletico Madrid (joi, 13 august, ora 22:00, Estadio Da Luz), Barcelona – Bayern (vineri, 14 august, ora 22:00, Estadio Da Luz și Manchester City – Lyon (sâmbătă, 15 august, ora 22:00,  pe Estadio Jose Alvalade, arena lui Sporting, pot contrazice calculele hârtiei și naște teoretice surprize. Din primele două jocuri extragem prima semifinală, din ultimele două meciuri pe cea de-a doua. În care, recunosc, mi-aș dori ca o nouă minune marca Messi (fiindcă doar o minune poate salva naiva apărare catalană în varianta 2020 în fața asaltului lui Lewandowski) să aducă formația de pe Camp Nou în fața celui mai de succes tehnician din istoria sa – Pep Guardiola, antrenorul catalan al cetățenilor din Manchester. Care, altfel, în varianta 2, a fost și antrenorul lui Bayern timp de trei sezoane! Să nu omitem, totuși, ceata din Lyon, neluată cu adevărat în seamă pân-acum.

Partidul și COVID-ul

E Lisabona, dar Istanbulul fusese inițial desemnat orașul finalei. Anunţul că metropola turcă va găzdui finala UCL în august fusese făcut cu un an înainte de însuși preşedintele Recep Tayp Erdogan. Surpriza s-a produs însă în iunie, motivul oficial invocat de UEFA fiind epidemia de COVID-19 şi evoluţia cazurilor de infectări pe malurile Bosforului. Să nu uităm însă că, în octombrie 2019, UEFA a recunoscut că tema schimbării locului de disputare a ultimului act ar putea fi luată în considerare ținând cont de o fotografie postată pe contul de Twitter al echipei naţionale a Turciei, după victoria în faţa Albaniei, în care fotbaliștii au făcut un salut militar, postarea indicând faptul că jucătorii “au dedicat victoria valoroşilor soldaţi, precum şi militarilor şi concetăţenilor căzuţi martiri”, după intervenţia militară a Turciei în Siria. Așa se întâmplă când se amestecă politica statului cu politica sportului. Norocul UEFA, vine COVID-ul și spală urmele! 

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.