Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Fecioreasca rară din satul Retiș,  Purtata la învârtită, jocuri din Valea Hârtibaciului: sunt doar câteva dintre bijuteriile coregrafice pregătite pentru Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”, o ediție care aduce pe scenă cei mai renumiți soliști, sute de dansatori și folclor autentic bănățean, maramureșean și moldovenesc.  Așteptat cu nerăbdare de iubitorii tradițiilor și ai muzicii populare, evenimentul se va desfășura în 9 și 10 noiembrie, iar locurile pentru spectacole s-au epuizat în mai puțin de 10 minute.

Folclor românesc autentic, tradiții atent recuperate, cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, ansambluri de renume din Timișoara, Baia Mare și Iași, sute de dansatori: toate acestea la Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”,  care va avea loc în 9 și 10 noiembrie 2022, de la ora 18:30,  la Timișoara, în sala Timișoara Convention Center.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție finanțată de Consiliul Județean Timiș, invită iubitorii de folclor la cea de-a IX-a ediție a evenimentului, care începe miercuri, 9 noiembrie 2022, la ora 18, 30, cu un recital susținut de  renumiți interpreți ai cântecului românesc: Liliana Laichici, Ramona Vița, Stana Stepanescu, Georgiana Vița, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Ciprian Roman, Ciprian Pop, Bogdan Toma și Alin Didraga. Acompaniază Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul,  condusă de dirijorul Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Sorocul,” ”Jocul salbelor de la Ciuchici”, ”Ardeleana lui Ioane de la Cornereva”,  brâuri și jocuri de doi de pe Valea Bistrei, jocuri de pe Valea Șieului reprezintă câteva dintre momentele coregrafice pregătite pentru acest captivant spectacol de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. În premieră, publicul va putea urmări Jocuri din Valea Hârtibaciului, coregrafie care poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Fecioreasca rară din satul Retiș”,”Purtata la Învârtită, ” ”Hațegana sau Învârtita Deasă” sunt jocuri din zona etnografică a Sibiului ce pun în evidență calitățile dansatorilor.

Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul prezintă Jocuri de pe Valea Almăjului,  în regia maeștilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Din repertoriu fac parte brâul în contratimp, jocuri de doi, ardeleana pe cerc, sărita, Brâul lui Boldea.

Joi, 10 noiembrie 2022 la ora 18, 30 la Timișoara Convention Center Festivalul Național ”Tradiții la Români” continuă cu folclor  din trei fascinante zone etno-culturale: Banatul, cu Ansamblul ”Timișul”și invitații săi,  Andreea Voica, Petrică Miulescu Irimică și Dana Gruescu, dirijor Deian Galetin, coregrafia Toma Frențescu, instructori coregrafi Maria Topciov și Ciprian David; Moldova:  Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași și invitații Bălan Andrei, Simona Vasilica Mazăre, Constantin Bahrin, Martinică Claudia și Liță Andrei, coregraf Petre Șușu; Maramureșul va fi spectaculos reprezentat de îndrăgiții soliști Florentina și Petre Giurgi, invitați în festival cu un recital.  Prezintă Iuliana Tudor.

Invitațiile gratuite, oferite exclusiv pe platforma Eventim, s-au epuizat în timp record.  Spectacolele celor două zile de festival vor putea fi urmărite on-line pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.