Festivalul Lugoj Clasic a ajuns la cea de a treia ediţie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vineri, 25 mai 2015, la Casa Bredicenilor, s-a dat startul celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional “ Lugoj Clasic”, festival care este rodul unei idei a marii mezzosoprane Aura Twarowska, idee care, din fericire, s-a materializat (prima ediţie a fost “construită” de ea singură, ulterior alăturându-i-se şi alţi factori pe care îi voi aminti ceva mai târziu). În prezenţa unui public neaşteptat de numeros, în deschidere, a luat cuvântul Aura Twarowska, directorul festivalului, creeierul, inima dar şi naşa nou-născutului, care s-a întâmplat în urmă cu trei ani.

„Mulţumesc lui Dumnezeu că am prins şi această zi de 25 mai, zi în care a pornit la drum cea de a treia ediţie a Festivalului Intrnaţional Lugoj Clasic, dar şi Primăriei, Casei de Cultură, toate din urbea noastră, Consiliului Judeţean Timiş, cel care este finanţatorul acestui minunat eveniment. De asemenea, vreau să vă mărturisesc că nu am făcut şi organizat singură acest festival, ci am avut şi mulţi parteneri de nădejde care m-au ajutat în desfăşurarea acestui proiect. Să vi-i amintesc: Muzeul de Istorie, Biblioteca Municipală, Şcoala de Muzică “Filaret Barbu”, English Pub, Biserica Baptistă, Biserica Reformată, toate din Lugoj, City Events Media, Redeşteptarea, … haideţi, ajutaţi-mă!… (noi nu am făcut-o şi uite-aşa Actualitatea a fost omisă! Nu, nu ne-am supărat, dragă Aura, cum s-ar putea crede. În primul rând  pentru că este axiomatic faptul că Actualitatea este un săptămânal pentru oameni inteligeţi, scris de oameni precum cititorii noştri, care ţi-au înţeles emoţiile inerente şi, în al doilea rând, mi-a plăcut foarte mult “răscumpărarea” greşelii involuntare făcute)… TEN TV, TVR Timişoara, TVR România şi, bineînţeles, dumneavoastră, toţi care sunteţi prezenţi aici, că sunteţi partenerii noştri şi că întreg publicul  faceţi parte din acest festival, care se va întinde pe durata a 16 evenimente, ultimul având loc la data de 13 iunie a.c.” –  au fost vorbele Aurei cu care a fost deschis festivalul.

După cuvântul de deschidere adresat de Cetăţeanul de Onoare al Lugojului, Aura Twarowska, i s-a dat cuvântul primarului tuturor lugojenilor, ing. prof. Francisc Boldea. El a subliniat printre altele că festivalul a început în “Casa Bredicenilor” şi doreşte ca aceasta să devină o cutumă atâta timp cât festivalul va fi şi speră că va deveni o adevărată tradiţie pentru Lugoj. La sugestia „ambasadorului cultural” al Lugojului, cum bine a fost numită Aura, primarul a achiziţionat un pian profesional marca “Yamaha”, care se află în custodia Casei de Cultură.

Din raţiuni lesne de înţeles, dacă ar fi să numim numai una, cea muzicală, a mai fost achiziţionat un pian “Yamaha” cu care a fost dotată Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu”, a cărei directoare a spus că nu există oraş în ţară cu o populaţie de numai 50 de mii de locuitori care să aibă două piane aşa de valoroase. Una dintre ultimele reuşite ale factorilor responsabili e faptul că se va putea repune în circuitul cultural şi turistic, de ce nu?, Casa Ion Vidu, care, în urma gestului de supremă eleganţă sufletească şi umană în acelaşi timp, al strănepotului marelui muzician român, Ion Vidu, a fost donată lugojenilor. Primarul a promis că donatorul va fi răsplătit cu distincţia “Cheia Oraşului” pentru dovada de mărinimie făcută.

Moderatoarea întâmplării muzical-artistice, Henrieta Szabo, a fă-cut cunoscut publicului că în urmă cu câteva zile Senatul Academiei Româno-Americane de Artă şi Ştiinţe a votat în unanimitate (aţi auzit “piticaniilor” aşa-zis politice, care vă bateţi joc de valorile culturale  şi nu numai ale lugojenilor care v-au ales!) ca Aura Twarowska să facă parte din această înaltă și prestigioasă instituţie.

A urmat inaugurarea unei expoziţii de fotografie artistică a fotografului artist (sau dacă vreţi, invers) Aurel Jurubiță. Prezentarea artistului şi a lucrărilor sale a fost făcută de Cristian Ghinea. Punctul culminant al primei zile de festival a fost microrecitalul oferit melomanilor de către valorosul bariton George Proca, prim-solist al Operei Române  Timişoara, câştigător al Marelui Premiu al Concursului Internaţional de Interpretare Vocală “Sabin Drăgoi”, ediţia a X-a, al cărui preşedinte este, evident, lugojeana noastră, cu o voce de aur, cu inimă şi caracter făurite de Demiurg din acelaşi metal nobil.

…Şi a fost ziua întâi a festivalului.   

Mircea  ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.