Festivalul Internațional Lugoj Clasic, da capo al fine

>

Încurajată de succesul primei ediţii a Festivalului Internaţional “Lugoj Clasic”, iniţiatoarea acestuia, celebra mezzoso-prană Aura Twaroswka a “recidivat”.
♦ Astfel, în perioada 6-18 iunie 2017, a avut loc cea de a doua ediție a festivalului, care a debutat marți, 6 iunie 2017, la „Casa Bredicenilor” din Lugoj, cu vernisajul de fotografie al Oanei Stoian și recitalul de chitară susținut de Horea Silvio Crișovan.
♦ Miercuri, 7 iunie 2017, la Sinagoga Neologă Lugoj, a avut loc un recital de muzică în limba ebraică susținut de Grupul „ProDeo” din Arad; a recitat Roxana Morun (TVR).
♦ Joi, 8 iunie 2017, în Sala Teatrului Mu-nicipal „Traian Grozăvescu”, a avut loc un recital In memoriam Tiberiu Brediceanu – la 140 de ani de la naștere – susținut de: Aura Twarowska și Manuela Mihăilescu (pian); a prezentat: prof. dr. Cosntantin-Tufan Stan.
♦ Vineri, 9 iunie 2017, tot pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, actorii Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara i-a bucurat pe copiii prezenți cu piesa „Inimă de piatră”.
♦ Sâmbătă, 10 iunie 2017, la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj s-a desfășurat un recital de muzică instrumentală susținut de „West Brass Quintet” din Timișoara.
♦ Duminică, 11 iunie 2017, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” a avut loc un recital instrumental susținut de Florin Paul (vioară) – Germania – și Sorin Dogariu (pian).
♦ Luni, 12 iunie 2017, în sala Cinemato-grafului „Bela Lugosi”, a avut loc lansarea cărții „Biserica monument istoric Adormirea Maicii Domnului din Lugoj – 250  de  ani  de  la  sfințire”, de preot prof. dr. Vasile Muntean.
♦ Marți, 13 iunie 2017, la „Casa Bredicenilor” a avut loc lansarea cărții „Eugen Gangan – Omul și Actorul”, semnată de prof. emerit Nicolae Ghinea; apoi, Teatrul „Kamin’é” din Franța a prezentat publicului lugojean un savuros moment de pantonimă.
♦ Miercuri, 14 iunie 2017, la Universitate, s-a derulat spectacolul muzical „Cântul coral – certitudine lugojeană”, susținut de Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului (dirijor: Lucian Oniță) și Corul „Armonii” al Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” (dirijor: prof. Claudia Crețiu); a urmat lansa-rea cărții „Ion Vidu, doinitorul Marii Uniri”, semnată de prof. dr. Constantin-Tufan Stan.
n Joi, 15 iunie 2017, la „Casa Bredicenilor”, actorii Teatrului „Aoăleu” din Timișoara a prezentat piesa „HUOOOOO!!!”.
♦ Vineri, 16 iunie 2017,  la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”,  a avut loc concertul vocal-instrumental „Tineri muziceni lugojeni Camerata Lugosiensis”, dirijor prof. dr. Constantin-Tufan Stan.
♦ Sâmbătă, 17 iunie, la Biserica „Harul”, a avut loc o „Seară de Muzică Sacră”, susținută de: Veronica Anușca (de la Opera Națională din București), Diana Chirilă (de la Opera din Timișoara), Adriana Sîrbu și Diana Brădean (de la Filarmonica „Banatul” Timișoara), Liviu Indricău (de la Opera din București), Remus Alăzăroae (de la Opera din Timișoara), Daniel Zah (de la Colegiul Național de Muzică „Ion Vidu” Timișoara), Dan Indricău (de la Opera Națională din București), Corul și Orchestra „Harfa lui David” – dirijor Marius Lăzărescu.
♦ Şi a venit şi ziua a 13-a, ziua de duminică, 18 iunie 2017, ziua închiderii ediției a doua a Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, marcată de două evenimente culturale: de la ora 11, la Biserica Reformată a avut loc un recital vocal-instrumental susținut de: prof. univ. dr. Simona Negru (soprană), Anna Maria Popan (vioară) și Silviana Cîrdu (orgă); apoi, de la ora 19, la Muzeul de Istorie a avut loc un recital instrumental la care și-au dat concursul Andreea Chira (Austria) – nai și Adrian Gașpar (Austria) – pian, moment intercalat cu o prezentare de costume de folclor contemporan (Luciana Matei) și un joc bănățean, cuvântul de încheiere aparținând  primarului Francisc Boldea, care a spus:

“De 12 zile desfăşurăm acest frumos festival „Lugoj Clasic”, ediţia a doua. Acum suntem la încheierea lui. Am făcut-o aici la Muzeu împreună cu doamna Aura Twarowska din următorul motiv: aici este trecutul Lugojului de 700 de ani, aici este portul nostru popular, aici sunt toate bogăţiile, le spunem noi, ale trecutului acestui oraş. Mulţi dintre noi astăzi ne-am luat laibărul popular de acasă, de la bunici, de unde le avem, tocmai pentru această zi, acest moment de încheiere a aces-tui festival, pentru a cinsti partea de tezaur florcloric pe care o avem aici în zona Banatului, pentru a cinsti munca oamenilor din oraşul acesta şi izvoarele ţărăneşti pe care le avem fiecare dintre noi”.

La rândul său, Aura Twarowska, creierul şi inima acestui festival, a ţinut să sublinieze:

“Sunt obosită tare de tot, dar inima mi-e plină de bucurie pentru că a fost o ediţie extraordinar de frumoasă şi toţi cei de aici pot să confirme acest lucru. Mulţumesc din suflet Asociaţiei Artprotocol care a fost alături de mine şi m-a ajutat, am avut o muncă grea, dar frumoasă, ne-am înţeles bine şi am ajuns cu bine la capăt. Ne gândim că anul va zbura foarte repede, până în mai 2018 sau iunie 2018, când va avea loc a treia ediţie. M-au întrebat diverse persoane despre program, dacă am deja ceva gândit pentru ediţia viitoare și vreau să vă spun că deja ştim cum va arăta programul, deoarece am avut foarte mulţi doritori pentru această ediţie pe care nu am putut să îi cuprindem şi le-am promis că îi vom invita în 2018”.

Cea de a doua ediție a Festivalul Internațional „Lugoj Clasic”  a fost organizată de Primăria Lugoj și Asociația „Artprotocol”, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică, Cinematograful „Bela Lugosi”, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, Universitatea Europeană „Drăgan”, Comunitatea Evreilor, Episcopia Greco-Catolică, Biserica Baptistă „Harul”, Biserica Reformată, toate din Lugoj; parteneri media au fost: ziarele Actualitatea, „Redeșteptarea”, „Ziua de Vest” și „Cetățeanul”, Nova FM și TEN TV Lugoj. Mulţumim Aura pentru tot ceea ce faci şi vei face pentru lugojenii tăi.

Mircea ANGHEL,
Adriana WEIMER

 


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6940 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.