Expoziție temporară de fotografie documentară, la Muzeul de Istorie Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj propune lugojenilor trei evenimente în perioada 8-12 iunie, când este marcată și Noaptea Muzeelor 2021. Seria de evenimente este deschisă de expoziția temporară „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a) – un proiect cultural de anvergură națională, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.

Expoziția aduce în prim plan valoarea documentară a fotografiei de epocă ce ilustrează evenimente istorice de referință, instantanee ale vieții cotidiene  rurale  și urbane  transilvănene din urmă cu peste un secol. Alături de  fotografiile-document digitalizate, vizitatorii vor putea descoperi schițe biografice ale unor fotografi renumiți ai Transilvaniei, de numele cărora se leagă istoria acestei arte: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din  Sibiu, frații Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca, Cserni Adalbert din Alba Iulia, Leopold Adler din Brașov, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare, Mezey Lajos din Oradea, Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare.

„Această manifestare constituie un prilej pentru noi de a readuce în atenția publicului impresionanta colecţie de clişee pe sticlă  tezaurizată de  instituţia muzeală lugojeană – peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice. Autorul acestui impresionant material – valorificat digital în expoziția permanentă de etnografie a muzeului nostru – este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care îşi va lega numele de oraşul Lugoj, unde soseşte în anul 1893. El este distins cu titlul de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi al Arhiducelui Leopold Salvador” – o recunoştere a profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. În 1925, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”. Prin cabinetul fotografului L. Naschitz au trecut, la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, membrii burgheziei locale dar și ţărani bănățeni îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare – o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din  subzona etnografică Lugoj – Făget, expoziţia noastră fiind o mărturie în acest sens”,

a declarat muzeograful Daciana Vuia.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.