Expoziție de bancnote și monede la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj își așteaptă vizitatorii în aceste zile cu o inedită expoziție de numismatică în care sunt reprezentate monede și bancote care acoperă o perioadă de timp destul de vastă, de aproximativ 2.000 de ani. Expoziția este intitulată „Monede și bancnote din colecția Muzeului din Lugoj”. Organizatorii și-au propus ca astfel să-i facă pe vizitatori să înțeleagă ce a însemnat moneda și bancnota și ce înseamnă complicatul sistem financiar antic, medieval, modern și contemporan.

„Expoziția are și rol educativ și se adresează în primul rând elevilor, care vor veni să o viziteze.  Să vă explic de ce are acest rol educativ,pentru că este structurată în două părți. Una dintre părți este cea în care se pot vedea materialele tridimensionale, care sunt expuse conform criteriilor stiințifice care țin de știința numismaticii, iar în a doua parte a expozției sunt imagini cu monedele și bancnotele pe care instituția noastră nu le deține și nici nu am putut să intrăm în posesia lor dar care sunt ilustrate în afișe pe pereți.  Toate acestea nu fac decât să se adreseze publicului, indiferent de vârsta lui, în sensul de a perpetua o educație financiară”,

a afirmat Răzvan Pinca, muzeograf.

Bancnotele nu simbolizează doar evenimente și personalități, ci repre-zintă nivelul economiei unui popor, spune Răzvan Pinca.

„Bancnotele, pe lângă faptul că ilustrează anumite evenimente sau sunt adevărate opere de artă, repre-zintă situația economică a regiunii sau a statului respectiv, pentru că atât în perioada recentă, de după 1990, când a fost o inflație galopantă, cât și în perioada interbelică, având bancnote cu o valoare foarte mare, de un milion de lei, ceea ce arată că economia în perioada respectivă nu mergea foarte bine, iar istoria ne demonstrează acest fapt”,

a adăugat Răzvan Pinca.

Monedele și bancnotele expuse sunt din colecția Muzeului lugojean, dar și din colecția personală a muzeografului Răzvan Pinca. Expoziția va fi deschisă până în 7 noiembrie.

Alina DAMIAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.