Expoziție aniversară: „120 de ani de la nașterea compozitorului Filaret Barbu”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Manifestările zilei de  luni, 16 octombrie 2023, din cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”,  sunt dedicate în întregime compozitorului lugojean FILARET BARBU (1903-1984).

Momentul aniversar, prilejuit de împlinirea a 120 de ani de la nașterea marelui artist, va debuta, în dimineața zilei (ora 9.50), cu o depunere de flori la statuia compozitorului din centrul orașului, urmată de o reuniune în Parcul Prefecturii la monumentul horei “Ana Lugojana”, al cărui nume amintește de  celebra sa creație.  Coroane de flori vor fi depuse și la  mormântul compozitorului din Cimitirul Ortodox lugojean.

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj organizează, în aceeași zi, de la orele 18.00, o expoziție foto-documentară, în cinstea  pesonalității celui care a marcat, vreme de peste jumătate de secol, scena muzicală bănățeană. Vizitatorii vor putea descoperi, în vitrinele expoziționale, piese cu valoare istorică, memorialistică și artistică din patrimoniul muzeului lugojean: diplome de absolvire primite de F. Barbu la finalizarea studiilor sale muzicale de la Neues Wiener Konservatorium -1926, fotografii de epocă ale familiei, obiecte personale și manuscrise ce au aparținut artistului, partituri(Ana Lugojana, Ăl mai tare om din lume, Plutaşul de pe Bistriţa etc).  În ideea ilustrării preocupărilor sale dirijorale, am expus premiile obținute de Corul „I.Vidu” sub bagheta maestrului F. Barbu (1926 – 1939), fotografii ale turneelor artistice  din Cehoslovacia(1936) şi Iugoslavia(1940), dar și activitatea sa în cadrul Asociaţiei Corurilor şi Fanfarelor Române din Banat.

Manifestarea va beneficia de concursul talentaților elevi ai Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj.

Expoziția, realizată de muzeografii D.Vuia și R.Pinca, va avea vernisajul luni, 16 octombrie 2023, ora 18.00, la sediul Muzeului Lugoj, avându-i ca invitați pe dr. R.Giurgiu- muzicolog, prof L.Bidiviu(dir. Școala  Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj) și dr. C-tin Stan Tufan – muzicolog.

Manifestările zilei dedicate aniversării compozitorului lugojean FILARET BARBU, fac parte din cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”director artistic Aura Twarowska, festival  organizat de Asociația Enthousiasmos și  finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

   Daciana VUIA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.