Expo / Gernik Art Camp XV

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Tabăra de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic  a intrat în tradiţia locului, în dialog cu trecutul şi cu prezentul satului, cu peisajul şi cu locuitorii săi. Pictura născută aici transmite atemporal valorile regăsite în această matrice formatoare. Tematica diversificată relevă privitorului deplina maturitate artistică, profesionalism si virtuozitate. Predomină  pictura, tehnica mixtă, grafica, pastelul sau eboșa în șpaclu, specifică impresioniștilor de odinioară.  Incepand cu anul 2010 cand, la iniţiativa merituorie  a artistului vizual Costin Brăteanu a avut loc prima editie a taberei de creaţie artistică, Gîrnicul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de importanti artişti plastici din mai multe ţări europene. Lucrările create aici au fost expuse in galerii de artă  bucurându-se de un public larg si aprecierea criticilor de specialitate, dând naştere la meta-fenomenul GERNIK.

Cea mai mare colectivitate cehească, „centrul coloniilor cehe din Banat”, Gîrnicul (Gerník) este aşezat pe valea Kameniţa. A fost înfiinţat, în partea sud-estică a Munţilor Locvei, între anii 1826-1828, sătenii amintindu-şi, din moşi-strămoşi, de provenienţa lor din jurul oraşului Plzeň şi a capitalei pragheze; o parte a satului, cea de pe înălţimi, este cunoscută sub numele „Na Velké straně”, populată de „Plzáci” ori „Plzeneţi”, adică „cei din Plzeň”. „Cei de la munte”, „Horáci”, dintr-un alt val de migranţi, au ocupat partea mai joasă a coloniei, „Na malé straně”; cu o provenienţă nu tocmai clară, se pare că ar fi originari din Česko-moravské vysočiny (podişurile ceho-morave) sau din arealul munţilor Krkonoše.

Ambele valuri au reprezentat colonişti aduşi de Habsburgi pentru paza graniţei militare şi în vederea exploatărilor forestiere şi miniere din regiune. Cehii aveau să intre sub administrarea regimentului de la Caransebeş, fiecare bărbat primind însărcinarea asigurării frontierei, în cadrul unui serviciu de patru ani , Gîrnicul fiind arondat companiei de la Berzasca.

Editia a XV-a Taberei de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic a avut ca invitati 10 artişti plastici pe o perioada de 7 zile in intervalul 14-21 octombrie 2018 şi a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei ”GAL Clisura Dunării” in parteneriat cu Primăria Comunei Gîrnic condusă de dl Nicolae Tismănariu.

Artistii inviţati de către curatorul Costin Brăteanu au fost: Vasile Dancu, Tanja Djokić, Adrian Dudui, Ljubisa Durić, Igor Isac, Mátyász Lászlo, Ioan Mercea, Maja Obradović, Ivan Vasilchin şi Jelena Vragović.

Vernisajul va avea loc în data de 10 ianuarie 2019, ora 14:00, la Galeria Primăriei Timişoara, situată in Piaţa Victoriei nr. 5.

AL PRESS

Despre admin 6637 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.