Europa CEV Challenge Cup, finala

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Torino, 15.03.2023, Palazzetto dello Sport Gianni Asti, 4200 spectatori        

Să joci o finală europeană în fața unui public ce vede săptămânal volei de cel mai înalt nivel, într-o sală arhiplină care a găzduit meciuri mari în competiții continentale, împotriva unui team multinațional cu nume cunoscute voleiului din Europa, după ce ai trecut de reprezentantele Portugaliei, Belgiei, Turciei și Serbiei, ultimele două mari forțe pe plan mondial, ce premiu poate fi mai mare, ce satisfacție profesională și sportivă poate fi egalată la acest nivel ?  Fiindcă așa au stat lucrurile până la startul marii finale: C.S.M. Lugoj a detonat bomba în turul al doilea al competiției, în care a lăsat în urmă echipa de volei fanion a Ankarei, câștigătoarea  BVA Cup, PTT Spor, după care au urmat vicecampioana Portugaliei, Kairos Ponta Delgada, apoi una din echipele cu nume în voleiul continental, fostă câștigătoare a CEV Cup, vicecampioana Belgiei, Asterix AVO Beveren și, în semifinale, reprezentanta campioanei mondiale, Serbia, Jedinstvo Stara Pazova. 

O mare onoare, dar și o enormă responsabilitate pentru participanți, în condițiile în care CEV Challenge Cup e una din cele trei finale în Europa și a deschis seria acestora în atmosferă de mare sărbătoare într-o organizare ireproșabilă. Din punct de vedere sportiv, lăsând la o parte calitatea de mare favorită a echipei-gazdă, meciul tur a avut nerv, ritm și calitate în ambele tabere. Faptul că, pe finalurile de set, squadra în albastru a reușit să se impună e explicabil într-un fel prin marea experiență a unor voleibaliste ca uriașele Grobelna și Weitzel, a franțuzoaicei Cazaute sau cea a italiencelor de top Villani, Bosio și Mazzaro. Un set prim în care lugojencele au ținut ritmul până la jumătatea derulării lui și unul, al treilea, desfășurat cam între aceeași parametri, între care s-a infiltrat un set secund care a făcut deliciul asistenței și al tuturor privitorilor, ce putea fi adjudecat de oricare dintre tabere. Set în care C.S.M. a pornit ca din pușcă, ajungând să conducă la 15:6 cu nouă puncte, dar în care blocajele descurajante ale gazdelor și jocul fără greșeală al întregului sextet opus au făcut ca, încet-încet, să se restabilească egalitatea. S-a mers pe fir de ață până spre final, ni s-a luat un punct pe care-l făcusem pe teren, iar norocul le-a surâs la final amfitrioanelor, încurajate frenetic de tifoseria italiană, ce va sosi și la Timișoara, în retur.

Reale Mutua Fenera Chieri – C.S.M. Lugoj = 3 : 0 (25:15,28:26,25:17)

Reale Mutua Fenera Chieri:  Helena Cazaute – 15 p, Kaja Grobelna – 14 p, Maja Storck  – 3 p, Francesca Villani  – 15 p, Camilla Weitzel – 11p, Alessia Mazzaro – 4 p,  Francesca Bosio – 2 p, Rachel Morello, Brione Buttler, Stela Nervini, Iassimina Kone, Olivia Rozanski, Ilaria Spirito  – libero.

Antrenori: Giulio Cesare Bregoli,  Cristian Piazzese, Gerardo Daglio.

C.S.M. Lugoj:  Liza Ruban – 12 p, Andreea Gemănariu – 6 p, Aliona Martiniuc – 11 p, Simina Străchinescu – 2p, Georgiana Popa – 8 p , Veronica Bezhandolska – 6p, Daiana Roman – 2p, Tanja Grbic, Marina Anghelache, Silvija Popovic, Adriana Popa – libero.

Antrenori: Ugljesa Segrt, Dragan Grbic, Marius Roșu.

Au condus jocul: Toni Ivkovic (Croația), Gloria Souto Jimenez (Spania).

Statistică:  Reale Mutua Fenera Chieri – C.S.M. Lugoj =  total puncte: 78: 58, directe  64 : 47  (din atac 45:35), din serviciu: 5 : 5, blocaje punct: 14:7, eficiență atac: 46% – 31%.

Un meci frumos, asistat din tribune, printre alte personalități sportive, de Consulul General al României la Torino, doamna Ioana Gheorghiaș, care s-a alăturat din primul moment echipei și de Filippo de Lucia, primarul marelui oraș piemontez. Și un rezultat care oricum lăsa deschisă discuția despre câștigătoarea trofeului european pentru returul de la Timișoara, din 22 martie. Chiar dacă n-au reușit să câștige set în primul joc al finalei, sportivele lugojene s-au ridicat la înălțimea evenimentului grandios la care au luat parte, participând din plin la spectacolul derulat la poalele Alpilor împreună cu puternicul adversar din finala unei competiții la care – nu uitați – au pornit la start 64 de echipe din 29 de țări, rămânând finalmente doar două: Lugojul și Torino !

Atmosferă splendidă în tribune, la care a contribuit și grupul de suporteri români, venit cu mjloace auto proprii din țară pentru a susține echipa în cea mai importantă partidă din istoria sa. Altfel, întreaga sală a răsunat la fiecare minge reușită de Chieri, împingând frenetic spre victorie o echipă foarte iubită în Peninsulă. Așa cum a devenit și echipa fanion a Banatului în ultimul an, cea care aduce de-acum la sală nu doar spectatori, ci și suporteri adevărați !

                                                                                                Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.