Euro la minimul ultimelor cinci luni

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evoluția monedei naționale din perioada analizată a continuat să fie influențată de decizia BNR, de acum două săptămâni, de a majora dobânda sa de politică monetară, dar și de tendința de apreciere a dolarului american față de principalele monede la nivel mondial.

Cursul euro a scăzut la începutul perioadei la 4,6283 lei. A urmat o creștere la 4,6338 lei, pentru ca la finalul perioadei analizate media să fie stabilită la 4,6228 lei, minimul ultimelor cinci luni, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,617 și 4,633 lei, cu închiderea în jurul valorii de 4,62 lei.

Menținerea pe apreciere a leului are în spate decizia BNR de a majora dobânda sa de politică monetară la 2,50%, în condițiile în care inflația a sărit la 5%. Măsura a avut darul, așa cum anticipa guveranatorul Mugur Isărescu, de a atrage fondurile speculative care sunt interesate să obțină randamente cât mai mari. La aceasta s-au adăugat vânzările de valută la care recurg companiile exportatoare cuintenția de a achita taxele și impozitele la bugetul de stat.

Intrările speculative de valută s-ar putea micșora, în cazul în care BNR va încetini întărirea politicii sale monetare, dacă datele referitoare la evoluția PIB-ului din al doilea trimestru vor fi unele nemulțumitoare.

Pe de altă parte, BNR a operat din nou în piața monetară, de unde a atras depozite de la băncile comerciale în valoare de aproape de 6,2 miliarde lei, la o dobândă de 2,50%. Reamintim că în ultimul său raport, BNR a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

Perspectivele pe termen mediu sunt totuși negative. Un raport macroeconomic al Garanti Bank anticipează pentru finalul anului o creștere a euro la 4,78 lei, una dintre cele mai ridicate prognoze din piață.

Cursul dolarului american a urcat de la 3,8797 lei, la debutul intervalului, la 3,9370 lei, la finalul lui, medie care se mai înregistra la jumătatea lui decembrie trecut.

Moneda elvețiană s-a apreciat consistent pe piețele internaționale, de la 1,198 la 1,171 franci/euro, media ei urcând de la 3,88 la 3,9375 lei.

Evoluția explozivă a dobânzilor interbancare s-a temperat. La sfârșitul perioadei, Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,74% iar cel la șase luni la 2,89%. Indicele la nouă se situa la 2,93%% iar cel la 12 luni s-a oprit la 2,98%.

Perechea euro/dolar a scăzut de la aproape 1,20 dolari, la începutul perioadei, la 1,1717, la sfârșitul ei, cotație care se mai înregistra la jumătatea lui decembrie trecut.

Aprecierea dolarului a fost susținută de creșterea randamentului titlurilor Trezoreriei SUA  cu scadența la 10 ani la 3,126%, nivel care a mai fost atins în 2011. Dar și de afirmația Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, conform căreia „războiul comercial” dintre SUA și China se află într-o perioadă de așteptare.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 8.509, 71 dolari.

Analiza cuprinde perioada 15 – 21 mai

Radu GEORGESCU

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.