Euro a început urcușul spre 4,7 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Haosul existent în actul de guvernare a șubrezit evoluția leului din perioadă analizată, euro reușind în doar cinci zile să atingă trei noi maxime istorice.

Odată cu înlăturarea lui Mihai Tudose, media euro a crescut la 4,6599 lei. Au urmat două ședințe mai calme, la care a contribuit alegerea unui nou premier și acceptarea nominalizării de către președintele Iohannis, însă la finalul perioadei, pe fondul creșterii aversiunii față de risc pe plan regional, moneda unică a atins două noi maxime istorice de 4,6614 lei iar, apoi, pe cel de 4,6656 lei.

Tranzacțiile din ultima ședință a intervalului s-au realizat între 4,661 și 4,669 lei, cu închiderea la 4,667 – 4,67 lei, semn că euro își pregătește parcursul pentru atingerea cotei de la 4,7 lei, pe fondul turbulenţelor politice, a creșterii rapide a inflației dar şi în contextul în care balanţa comercială şi cea de plăţi înregistrează deficite tot mai mari.

Guvernatorul BNR a repetat în ultimele luni ideea că leul va avea o evoluție mult mai volatilă cu o tendință de depreciere, în condițiile în care atenția va fi îndreptată, mai ales, către piața monetară.

În opinia lui Liviu Voinea, viceguvernator BNR, limitarea volatilităţii dobânzilor la lei ar putea să însemne o fluctuaţie mai mare a cursului leu/euro, care nu va însemna „o stradă cu un singur sens, adică o să vedem numai o depreciere a cursului”.

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,7984 și 3,8182 lei. La finalul intervalului, când cotațiile au fluctuat între 3,802 și 3,816 lei, media a fost stabilită la 3,8059 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,171 și 1,182 franci/euro, iar media s-a mișcat între 3,9531 și 3,9727 lei. Cursul stabilit la sfârșitul perioadei a fost de 3,9621 lei

Mișcarea ascendentă a prețului banilor în piață monetară s-a temperat, astfel că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 1,98% iar cel la șase luni la 2,22%.

Perechea euro/dolar a crescut la jumătatea perioadei la 1,2323 dolari, maxim al al ultimilor trei ani, investitorii anticipând sfârșitul politicii monetare acomodative în zona euro, după ce mai mulți oficiali ai BCE au afirmat că este necesară încheierea programului de achiziții de active,

La finalul perioadei, tranzacțiile pe piețele internaționale s-au realizat între 1,2214 și 1,2296 dolari.

Investitorii de pe marile piețe financiare se arătau prudenți, în condițiile în care joi va avea loc întrunirea conducerii BCE, iar guvernul SUA este paralizat de lipsa unui acord privind bugetul său din următoarea perioadă. Pe de altă parte, Germania ar putea avea un nou guvern abia în martie, după ce conservatorii conduși de Angela Merkel a început negocierile cu social-democrații.

Înăsprirea reglementărilor la nivel global au provocat scăderea bitcoin, la jumătatea perioadei, la aproape 10.000 de dolari, conform Bloomberg, după ce în preajma Crăciunului era testat pragul de 20.000 de dolari. La finalul intervalului valoarea cripto-monedei se situa la 11.675 dolari.

Analiza cuprinde perioada 16 – 22  ianuarie 2018

Radu GEORGESCU

Despre admin 6443 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.