Euro a coborât spre 4,65 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Leul a fost stabil față de euro în cea mai mare parte a perioadei, pe finalul ei apărând chiar un trend apreciativ, într-un context regional favorabil.

Volatilitatea dolarului și francului elvețian a fost mai mare, influențată de nivelul aversiunii față de risc de piețele internaționale.

Mișcările cursului euro s-au limitat la culoarul 4,6651 – 4,6659 lei, până la sfârșitul intervalului când media a fost stabilită la 4,6594 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,65 – 4,663 lei, minimul fiind atins la închidere.

Pentru următoarele săptămâni se conturează un salt al euro către noi recorduri, în condițiile existenței tensiunilor politice locale dar și a adâncirii dezechilebrelor economiei românești.

Majoritatea analiștilor anticipează atingerea pragului de 4,7 lei, existând chiar și prognoze care văd euro apropiindu-se de 4,8 lei.

Dolarul american a crescut la jumătatea perioadei la 3,8002 pentru a scădea la sfârșitul ei la 3,7533 lei, minimul ultimelor trei săptămâni, când cotațiile din piața locală au fluctuat între 3,753 și 3,775 lei.

Chiar dacă marile burse au cunoscut scăderi semnificative, cea de la New York cunoscând cel mai amplu declin săptămânal de după 2016, moneda americană a fost ocolită de investitori, după prima reuniune a Comitetului pentru politică monetară a Rezervei Federală, sub conducerea lui Jerome Powell,noul său președinte.

În ciuda majorării dobânzii-cheie a Fed de la 1,25 – 1,50% la 1,50 – 1,75%, dolarul nu a reușit să câștige teren, piețele fiind nemulțumite că anul acesta vor mai urma doar încă două creșteri ale ratei, după ce apăruseră numeroase zvonuri că vor exista trei majorări.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,165 și 1,175 franci/euro, iar cursul s-a mișcat între 3,9690, medie stabilită la sfârșitul intervalului, și 4,0020 lei.

Dobânzile interbancare și-au temperat volatilitate, odată cu reglarea lichidității din piața monetară. Indicele ROBOR a stagnat la 2,05%, iar cel la șase luni a scăzut de la 2,40 la 2,38%. Indicii la nouă și 12 luni au coborât, la rândul lor, la 2,47%, respectiv 2,52%.

La finalul intervalului, noile taxe care vor fi aplicate de autoritățile americane, în valoare de circa 60 miliarde dolari, importurilor de produse din China au dus la scăderea marilor burse ale lumii și a încrederii în dolarul american. Oficialii de la Beijing au prezentat, la rândul lor, o listă cu 128 de produse americane cărora li s-ar putea impune taxe de import mai mari.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,2241 dolari, la începutul perioadei, la 1,2449 dolari, la sfârșitul ei.

După ce autoritățile japoneze care controlează piața au anunţat că intenţionează să oprească activităţile de tranzacționare fără licenţă a criptomonedelor, indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a scăzut la sfârșitul intervalului la 8.347,88 dolari.

Analiza cuprinde perioada 20 – 26 martie 2018

Radu GEORGESCU

 

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.